Petrol in MBills vzpostavila nov sistem brezgotovinskega plačevanja

4. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Gre za sistem plačevanja z mobilnim telefonom, ki že deluje v skandinavskih državah.

Konec prejšnjega tedna, natančneje v petek je naš največji ponudnik naftnih derivatov, Petrol lansiral nov sistem brezgotovinskega plačevanja, ki ga je razvil v sodelovanju s podjetjem Mbills. Gre za nov sistem plačevanja z uporabo mobilnega telefona, ki že deluje v skladu z direktivo o neposrednem plačevanju PSD2, ki ga je uvedla Evropska Unija.

Podobni sistemi se sicer že dlje časa uporabljajo v Aziji in Južni Ameriki, temu trendu pa sedaj počasi sledijo tudi Združene države Amerike in Kanada ter, kot omenjeno, skandinavske države. S to potezo pa Petrol uresničuje enega izmed svojih ciljev, saj je že pred časom napovedal, da želi nadgraditi svoje finančne storitve, med katerimi je bila uvedba brezgotovinskega in brezpapirnega plačevanja ena izmed glavnih nalog. Sistem je v redno uporabo zato vstopil že s prvim dnem decembra.

Sistem brez stroškov vzpostavitve tako za trgovce, kot za stranke

Vodstvo podjetja Mbills, Petrolovega partnerja ob tem dodaja, da je to velik korak pri vzpostavitvi standarda brezgotovinskega plačevanja, saj Petrol s 500.000 rednimi strankami predstavlja vplivnega akterja na trgu, s tem pa tudi najlažje vzpostavi take in podobne inovacije. Na trgu po njihovih besedah manjka enoten standard za brezgotovinsko plačevane, zaradi česar se pojavljajo najrazličnejši sistemi, ki pa so precej zaprti in posledično ne omogočajo polne funkcionalnosti. Mbills zato s svojo aplikacijo cilja ravno na odpravo teh napak.

Z omenjenim sistemom bodo uporabniki lahko plačevali na vseh Petrolovih bencinskih servisih po Sloveniji, poleg tega pa bo sistem omogočal tudi izplačevanje gotovine iz mobilne denarnice, kakor tudi polnjenje le-te. Dostop do aplikacije bo mogoč preko prstnega odtisa, hkrati pa bo mobilna aplikacija omogočala možnost shranjevanja kartic zvestobe. Za uporabo storitve si morajo uporabniki na mobilni telefon naložiti brezplačno aplikacijo, nato pa na enem izmed bencinskih servisov opraviti še osebno identifikacijo. Bo pa vzpostavitev tega sistema enostavna tudi za trgovce v prihodnje, saj od njih ne zahteva nakupa dodatne strojne opreme (POS terminalov).

Jure Šujica
Foto: Petrol

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja