Petrol odprl vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil

Gre za prvo javno mini vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil v Sloveniji.

Petrol odprl vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil (foto: Petrol) Petrol
8. 3. 2019

V Ljubljani je od danes na voljo prvo javno mini vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil v Sloveniji, ki sta ga na Petrolovem prodajnem mestu na Tržaški cesti s predsednikom uprave družbe Petrol Tomažem Berločnikom odprla Blaž Pongračič, član kabineta evropske komisarke za promet Violete Bulc, in župan MOL Zoran Janković.

Ena izmed ključnih strateških usmeritev Evropske unije je tudi širjenje in razvoj e-mobilnosti. Z namenom, da bi kohezijske države držale priključek s hitro rastočim trendom uporabe vozil na električni pogon v zahodni Evropi, so konzorciju podjetij na področju transporta in energetike ter mestnih občin na območju srednje in vzhodne Evrope zaupali izvedbo projekta Urban-e, ki je sofinanciran s pomočjo instrumenta za povezovanje Evropske unije. V sklopu projekta, ki je podprt tudi s sredstvi Evropske unije, so si konzorcijski partnerji Petrol, MOL Ljubljana, mesti Zagreb in Bratislava, Slovenske železnice, GoOpti, ZSE in GO4 zastavili cilj, da v Ljubljani, Zagrebu in Bratislavi postavijo 167 električnih polnilnih postaj.

Tako je danes tudi Petrol v luči dopoldanske konference Zeleni zajtrk »GreenTech Innovation« z naslovom Izzivi in rešitve za spodbujanje zelenega gospodarstva, ki jo je v Hotelu Union pripravil Center energetsko učinkovitih rešitev (CER) in katere cilj je krepiti ukrepe za spodbujanje zelenega gospodarstva, v popoldanskem času odprl prvo javno dostopno mini vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil  v Sloveniji. Vozlišče tvorita hitri polnilni postaji 2 DC, ki omogoča hitro polnjenje, medtem pa si lastniki vozil lahko odpočijejo na prodajnem mestu Petrola na Tržaški cesti. Kot je povedal Miha Valentinčič, direktor Inovativnih poslovnih modelov pri Petrolu, polnilnici omogočata v začetni fazi polnjenje vozil z močjo do 50 kilovatov in sta modularno zastavljeni tako, da ju bo ob prihodu novejših avtomobilov z večjo kapaciteto hitrosti polnjenja mogoče enostavno nadgraditi na do 112,5 kilovata moči polnjenja. Z današnjim dnem Petrolovo polnilno omrežje za električna vozila tako sestavlja 33 hitrih DC in 74 klasičnih polnilnih postaj AC.