Petrol osvaja Balkan, to je njihov zadnji veliki nakup

S to potezo je Petrol postal drugi največji naftni distributer na Hrvaškem, kjer bo obvladoval skoraj četrtino trga.

Petrol osvaja Balkan, to je njihov zadnji veliki nakup (foto: Profimedia) Profimedia
7. 10. 2021

V zadnjem obdobju se na Balkanu kot kaže pripravlja nov dvoboj na področju obvladovanja trga naftnih derivatov. Po tem, ko se je iz Slovenije pred tedni umaknil OMV, njihovo poslovanje pa je v celoti prevzel madžarski Mol, je podobno potezo, a na hrvaškem trgu izpeljal domači Petrol. V sporočilu za javnost so namreč včeraj sporočili, da so se odločili za nakup 100-odstotnega deleža podjetja Crodux Derivati Dva d.o.o.

Gre za eno izmed najpomembnejših potez v zgodovini ljubljanskega podjetja, zagotovo pa, kot poudarjajo v sporočilu za javnost, za največjo v zadnjih desetih letih. Za nakup podjetja so namreč odšteli kar 191,7 milijona evrov, s tem pa so naenkrat v upravljanje prevzeli kar 93 bencinskih servisov. Tolikšnega števila servisov naenkrat pri Petrolu niso prevzeli še nikoli, hkrati pa to pomeni, da bo Petrol na Hrvaškem odslej upravljal z 204 bencinskimi servisi. Njihov tržni delež se bo posledično iz 13 povečal na 23 odstotkov in tako postal drugo ime na hrvaškem trgu, tik za domačo Ino.

»Danes je za Petrol izjemno pomemben dan. Skupina Petrol se je povečala na več kot 6.000 predanih, srčnih in z znanjem podkovanih zaposlenih. Vsem novim sodelavkam in sodelavcem v družbi Crodux Derivati Dva d.o.o. izrekamo iskreno dobrodošlico v naši in zdaj tudi njihovi skupini Petrol. Zelo dobro vemo, da so zaposleni srce vsakega podjetja in verjamemo, da bomo skupaj ne le večji, temveč tudi močnejši in boljši,« je dejala Nada Drobne Popović, predsednica uprave družbe Petrol d.d., Ljubljana.

Hrvaška Petrolov drugi dom

Ob tem je Drobne Popovićeva dodala, da bodo »s povezovanjem dveh močnih znamk strankam, pa tudi zaposlenim in delničarjem, ponudili najboljše obeh svetov in kot vodilni partner v energetski tranziciji še naprej gradili v prihodnost usmerjen ekosistem trajnostnih, predvsem pa sodobnih in digitaliziranih storitev. Tako načrtujemo prenos dobrih praks, s čimer želimo do leta 2025 postati vodilni ponudnik goriv in trajnostnih energetskih rešitev na Hrvaškem. Ta je z današnjim prevzemom namreč postala naš drugi dom.«

Crodux sicer velja za enega najhitreje rastočih podjetij na Hrvaškem in je po besedah lastnika ter ustanovitelja, Ivana Čermaka v osmih letih za polovico povečalo število maloprodajnih mest. Ta bodo sedaj Petrolovo mrežo bencinskih servisov v jugovzhodni Evropi povečala na 594, kar se sklada s strategijo podjetja do leta 2025. Dokončna združitev obeh podjetij, o kateri se je sicer začelo govoriti v začetku leta bo sicer predvideno izvedena do konca prihodnjega leta.