Peugeot in Beneteau skupaj izdelala kokpit gliserja

3. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Peugeot s konceptom, poimenovanim i-Cockpit želi prikazati vsestransko uporabnost sistemov, ki jih uporablja v avtomobilih.

Peugeot, francoski proizvajalec avtomobilov, motornih koles (nedolgo tega je njihov legendarni model Speedfight praznoval 20. obletnico začetka proizvodnje) in pa tudi koles – z njimi je, kot smo pred časom pisali v naši rubriki o zgodovini avtomobilskih znamk, Peugeot vstopil v svet proizvodnih sredstev, je najavil še vstop v svet navtike. Včeraj je namreč v Parizu na tamkajšnjem navtičnem salonu Nautic Paris Boat Show 2017 v sodelovanju s priznanim proizvajalcem jaht Beneteau predstavil prototip kabine za gliser.

Komandni most si je Peugeot zamislil in izdelal v svojem oddelku Peugeot design lab, pri oblikovanju pa so se močno oprli na obliko kabine, kakršno imajo njihovi aktualni SUV-i, modela 3008 in 5008, deloma pa tudi ostali aktualni modeli znamke. S tem so želeli pokazati, da uporaba njihovega i-Cockpita ni omejena le na uporabo v avtomobilih, pač pa tudi širše.

Peugeotov pridih tudi pri oblazinjenju

Študija z imenom Sea drive concept vključuje kompakten volanski obroč, močno podoben tistemu v aktualnih Peugeotovih avtomobilih, poleg pa se nahaja 17-palčni zaslon, preko katerega voznik dostopa do vmesnika Ship control. Na mestu, kjer smo vozniki avtomobilov vajeni prikazovalnika hitrosti je Peugeot namestil manjši zaslon iz tekočih kristalov, namenjen navigacijskim sistemom. Končno podobo zaključuje nabor gumbov, preko katerih voznik, tako kot v avtomobilu, dostopa do glavnih menijev.

Da gre resnično za Peugeotov izdelek pa kaže še izbira oblazinjenja. Le-to je povzeto po slogi dražjih Peugeotovih avtomobilov z oznako GT-line in vključuje napa usnje, šive v barvi bakra ter dodatke iz kroma in žameta.

»Peugeotov i-Cockpit prikazuje vrednote, ki jih pri Peugeotu najbolj cenimo – inovacije, dizajn in najvišja kakovost. Z enostavnim dostopom do komand in povečanim vozniškim udobjem je namreč ustvaril pravo revolucijo,« pa nov korak znamke komentira predsednik uprave Peuegota, Jean-Philippe Imparato. Ob tem se čuti počaščenega, da jim je dal priložnost za demonstracijo svojih rešitev ravno Beneteau, sicer eden izmed najbolj cenjenih proizvajalcev prestižnih plovil.

Jure Šujica
Foto: Peugeot

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja