Po 17 letih prihaja nov Volkswagen Caddy. Tu so najpomembnejše novosti

21. 2. 2020 | Jure Šujica
Deli

O prejšnji generaciji praktično ni več sledi.

Predzadnji četrtek v februarju smo pri Avto magazinu največjo pozornost namenili predstavitvi nove Cupre Leon. A čeprav je govora o izredno atraktivnem avtomobilu, pa zagotovo ni šlo za najpomembnejši včeraj predstavljeni avtomobil koncerna Volkswagen. Ta čast je pripadla Volkswagen Caddyju, ki po kar 17 letih (in dveh vmesnih pomladitvah) naposled le dobiva povsem novo generacijo.

Za boljši vtis: ko je Volkswagen konec leta predstavil aktualno generacijo Caddyja, je ta temeljil na takrat povsem novi generaciji Golfa pete generacije, najbolj priljubljena kombilimuzina pa bo medtem kmalu tudi na naše ceste zapeljala že v svoji osmi generaciji. In da, tudi pri novem Caddyju so si inženirji za osnovo izbrali najbolj razširjeno platformo znotraj koncerna, MQB. Gre torej za povsem nov avtomobil, kar se kaže tudi na zunanjosti, ki ima mimogrede tudi za 10 odstotkov nižji količnik zračnega upora.

Digitalizacija tudi za dostavno izvedbo

Volkswagen je tudi v prihajajoči generaciji zasnoval kot vozilo, ki bo na eni strani lahko odlično služilo obrtnikom (v podaljšani tovorni različici bo v njegov 'trebuh' moč shraniti dve evro paleti) in na drugi družinam ter avanturistom. Slednji dve skupini bosta glede na to, kako opremljeno vozilo potrebujejo, lahko izbirali med tremi paketi opreme Caddy, Life in Style, v vseh izvedbah pa si bo moč omisliti popolnoma digitalno armaturno ploščo in infozabavni sistem premera od 6,5 do 10 palcev.

Pri Volkswagnu so Caddyju namenili bogat nabor novih varnostnih tehnologij (med drugim tudi sistem za asistenco pri vleki prikolice), nov pa bo tudi nabor motorjev, ki naj bi zadoščali strogim okoljevarstvenim standardom, ki bodo v veljavo stopili prihodnje leto. Povsem nova bosta dva dizla z močjo 55 in 90 kilovatov (75 in 122 'konjev'), za katera Nemci pravijo, da sta med najčistejšimi na svetu. Bencinske barve bo zastopal pogonski sklop z močjo 84 kilovatov (116 'konjev'), ki pa ga bo moč naročiti tudi v izvedbi, predelani za delovanje na zemeljski plin.