Po dnevu počitka na sporedu puščavski pekel

12. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

Osmo etapo je zaznamoval najdaljši letošnji special.

Po dnevu premora se je danes v Savdski Arabiji nadaljeval letošnji reli Dakar. Dan premora se je dirkačem bržkone prilegel, še zlasti ker je bil danes na sporedu najdaljši special, katerega dolžina je znašala kar 546 kilometrov. Skupno so dirkači med Riadom in Wad al Dawasirjem prevozili 741 kilometrov. A na žalost to ni uspelo vsem.

Kot kaže, so se moči v razredu avtomobilistov dokončno izoblikovale in v kolikor se kateremu izmed trojice Sainz-Al-Attiyah-Peterhansel v prihodnjem tednu dni, kolikor jih še loči do cilja, ne pripeti kakšna huda nevšečnost, so prva tri mesta za konkurenco že nedosegljiva. Medtem ko je razlika med tretjeuvrščenim Peterhanslom in prvim Sainzem nekaj več kot 19 minut, četrti, domačin Yazeed Al Rajhi, za Francozom zaostaja že več kot 25 minut, nato pa zaostanki skokovito naraščajo.

Prav Sainz je bil tisti, ki je z današnjo etapo opravil najhitreje in nanizal že tretjo letošnjo etapno zmago. A razlika med njim in Al-Attiyahom je bila na koncu majhna, le dve minuti in 12 sekund, medtem ko ju je na 321. kilometru ločilo le pičlih 18 sekund. Med avtomobilisti je dirkaško karavano zapustila trojica dirkačev Bobby Patton, Abdulaziz Alyaeesh in Edvinas Juškauskas.

Med motociklisti niso krojili vrha favoriti. Čeprav v skupnem seštevku Ricky Brabec ostaja na prvem mestu, je današnjo etapo končal na relativno skromnem petem mestu, med drugim tudi za Lucianom Benavidesom, bratom zmagovalca današnje etape Kevinom Benavidesom. Komaj 25-letni dirkač letos na Dakarju nastopa že tretjič, v skupnem seštevku pa je z današnjim četrtim mestom uspel zadržati sedmo mesto v skupnem seštevku, s čimer bi lahko še izboljšal lansko deveto.

Žal pa organizatorji poročajo, da je prvi dan po premoru že zahteval tudi prvo letošnjo smrtno žrtev. 276 kilometrov po začetku speciala je namreč grdo padel Portugalec Paulo Gonçalves. Dirkaču, ki je s 40 leti in 12 do sedaj odpeljanimi Dakarji, veljal za izkušenega tekmovalca, so se na družbenih omrežjih že poklonili številni vozniki, med njimi tudi moštveni kolega (oba sta namreč zastopala barve Honde) Tim Gajser.

Rezultati in predstave našega Simona Marčiča so spodbudni. Petdeseto mesto v skupnem seštevku in sedmo v razredu Originals je namreč zadostovalo, da se je v skupnem seštevku prebil med deseterico in sicer na deveto mesto. Možnosti za preboj višje so zelo majhne, saj ga do osmouvrščenega Philippa Caveliusa loči že ena ura in 45 minut.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja