Pogodba za razvoj 500-kilometrske baterije

10. 8. 2015
Deli
Pogodba za razvoj 500-kilometrske baterije (foto: GM)
GM

Podjetji 3M in LG Chem sta podpisala patentni sporazum, po katerem bosta sodelovali pri razvoju litij-ionskih baterij, ki bi električnim avtomobilom omogočile dosege okoli 500 kilometrov.

Razvoj se bo osredotočil predvsem okoli rabe niklja, kobalta in mangana (s kratico NCM) v litij-ionskih baterijah. Katode iz zmesi omenjenih kovin namreč zagotavljajo zelo ugodno razmerje med močjo, energijo, toplotno stabilnostjo in ugodnimi stroški. Z spremembami v sestavi in razporeditvi kovin jim je mogoče tudi spreminjati lastnosti, zato lahko zadostijo precej različnim pričakovanjem odjemalcev, ki se gibljejo od proizvajalcev potrošniške elektronike do avtomobilskih tovarn.

Kot pravijo pri LG Chem, kjer trenutno izdelujejo manganove baterije za GM, Ford, Hyundai in Renault, bodo novo tehnologijo izkoristili za osnovo baterij, s katerimi bodo do leta 2017 doseg dosegljivih električnih avtomobilov povečali do 320 kilometrov. V ponudbo bodo uvrstili tudi litij-ionske baterije s kapacitetami med 80 in 120 kWh, ki bodo omogočale dosege med 300 in 500 kilometri,s čimer bodo električni avtomobili postali še bolj verodostojna alternativa avtomobilom z motorji na notranje izgorevanje.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"