Policija predstavlja novo akcijo, tokrat pod drobnogledom kolesarji

14. 5. 2021 | Jure Šujica
Deli
Policija predstavlja novo akcijo, tokrat pod drobnogledom kolesarji (foto: Seat)
Seat

Med najpogostejšimi prekrški so tisti, povezani s preveliko hitrostjo in napačno smerjo vožnje; vse večja težava alkohol in mobilni telefoni.

Nekaj je jasno: skupina udeležencev v prometu, nad katero največ gneva izlije večina slovenskih voznikov so kolesarji. Upravičeno? Včasih ja, včasih ne. Nekako v razmerju 'pol-pol' ali celo nekoliko več. Približno takšno pa je tudi razmerje med številom nesreč s kolesarji kot udeleženci, v katerih so bili zanje krivi sami oziroma je bil kriv nekdo drug. Po trenutnih podatkih se je namreč doslej v letu 2021 na slovenskih cestah zgodilo 247 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji, sami pa so bili krivi za 145 izmed njih.

A 'prava' kolesarska sezona se šele začenja. Tudi zato so na policiji in v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa v teh dneh pripravili akcijo poostrenega nadzora. Ta se bo pričela v ponedeljek, 17. maja, trajala pa bo kar 14 dni, vse do 30. maja.

Kot ugotaljajo na policiji je lansko leto za razliko od prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi avtomobili delež prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji le neznatno upadel. Hkrati je ob tem narastel tudi delež tisstih, ki so podlegli poškodbam: med vsemi udeleženci v prometu, ki so lani izgubili življenje je bil namreč vsak deseti posameznik kolesar.

Kot glavna razloga za nastanek prometnih nesreč se sicer največkrat pojavljata izsiljevanje prednosti (68 nesreč lani) in neprilagojena hitrost (67 nesreč v letu 2020). Hkrati je v lanskem letu 43 nesreč nastalo tudi zaradi napačne smeri vožnje med kolesarji.

Alkohol in telefoni vse večja težava

Poleg omenjenih vzrokov za nastanek prometnih nesreč med kolesarji pa policisti opažajo tudi velik porast kršitev, povezanih z uporabo mobilnih telefonov in pa alkoholom. Lani so tako policisti zaznali kar 1.291 kršitev CPP povezanih z uporabo mobilnega telefona, kar predstavlja 17 odstotkov vseh kršitev med kolesarji. Leta 2017 je ta delež na primer znašal le sedem odstotkov.

Alkohol je na drugi strani v lanskem letu botroval eni petini vseh prometnih nesreč, za katere so bili krivi kolesarji: 28 izmed 145 nesreč. Ob tem je povprečna stopnja alkohola v krvi med povzročitelji znašala kar 1,61 promila. Večina izmed teh kolesarjev je bila sicer v nesreči tudi poškodovanih.

Na Agenciji in policiji zato svetujejo naslednje: »Kolesarji, na cestah bodite kar najbolj pozorni, saj je za nastanek nesreče dovolj majhna napaka. Ne uporabljajte mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, ne vozite pod vplivom alkohola, vozite zmerno in hitrost prilagodite razmeram v prometu. Na pot se podajte strpno in z zavedanjem, da smo za varnost v prometu soodgovorni vsi.«

Policisti bodo tako v danem obdobju poostreno nadzorovali vožnjo kolesarjev v napačno smer upoštevanje prometne signalizacije (predvsem upoštevanje rdeče luči na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoz otrok na kolesu in uporaba kolesarskih čelad, vožnja po pločnikih, nepravilna prehitevanja kolesarjev ter neupoštevanje pravil o prednosti. Hkrati bo v akciji sodelovalo tudi 99 občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki bodo skrbeli za razdeljevanje gradiv. Ob tem pa na AVP pozivajo voznike osebnih vozil, naj bodo na kolesarje pozorni ves čas, še posebej pa pri zavijanju desno in med odpiranjem vrat, hkrati pa naj upoštevajo, da so precej ranljivejši, ko pride do trka z avtomobilom.