Policisti danes na kar 514 lokacijah, preverite kje jih lahko srečate

3. 2. 2022 | Jure Šujica
Deli
Policisti danes na kar 514 lokacijah, preverite kje jih lahko srečate (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Gre za prvi letošnji maraton merjenja hitrosti, ki bo potekal po celotni državi.

Maratoni merjenja hitrosti so v zadnjih letih vse bolj priljubljene akcije slovenske policije, s katerimi želijo doseči, da bi vozniki čim bolj upoštevali predpisane omejitve hitrosti. Neprilagojena hitrost namreč še vedno predstavlja glavni razlog za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom. Na drugem mestu je alkohol, sledijo pa še preostali razlogi.

Kot poudarjajo na policiji, želijo na ta način spremeniti vozniške navade, ni pa njihov namen kaznovanje voznikov, kar je tudi razlog, da so ob današnjem maratonu merjenja hitrosti - tako kot vselej do sedaj - objavili vnaprej pripravljen seznam lokacij, na katerih bodo nadzorovali hitrost vozil. Na ta način naj bi voznike pripravili do tega, da bodo spremljali okolico in prometno signalizacijo, hkrati pa si ne želijo, da bi vozniki vozili prepočasi ter s tem ustvarjali nepotrebne zastoje.

Preberite še: Tako varno se na cestah počutimo Slovenci! Se strinjate z rezultati?

Poostren nadzor nad hitrostjo vožnje bodo policisti sicer izvajali na 514 lokacijah po vsej državi, na terenu pa bo ob tem prisotnih nekaj čez 200 policistov, ki se bodo premikali navedenimi točkami. Celoten seznam lokacij, kjer bodo potekale meritve si sicer lahko ogledate na tej povezavi.

K maratonu merjenja hitrosti je sicer policiste spodbudila tudi nekoliko slabša statistika prometne varnosti v mesecu januarju. V prvem mesecu letošnjega leta so namreč na slovenskih cestah ugasnila štiri življenja, kar je toliko, kot v minulih dveh letih skupaj (eno lani, tri pa v letu 2020). V treh primerih je nesreči botrovala neprilagojena hitrost, nobena izmed treh žrtev v avtomobilih pa ni uporabljala varnostnega pasu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja