Policisti pripravljeni na veseli december, letos še bolj kot ponavadi

5. 12. 2022 | Jure Šujica
Deli
Policisti pripravljeni na veseli december, letos še bolj kot ponavadi (foto: Aleksandra Saša Prelesnik)
Aleksandra Saša Prelesnik

Nadzor nad porabo alkohola med udeleženci letos ne bo poostren zgolj teden dni.

Veseli december ni več zgolj pred vrati, pač pa je že tu. In čeprav snega v večini slovenskih krajev ni mogoče najti niti s povečevalnim steklom, novoletna osvetlitev v večini slovenskih mest že kaže, da se zabave ob koncu leta že začenjajo. S tem se bo znova nekoliko povečala tudi potrošnja alkoholnih pijač, kar posledično pomeni večjo verjetnost, da bodo nekateri vozniki za volan sedli opiti.

In čeprav slika prometne varnosti letos kaže nekoliko boljšo podobo kot lani (doslej je v prometnih nesrečah življenje izgubilo 86 ljudi, lani v enakem času 111), sedaj nikakor ni čas za počitek. Slovenski policisti namreč z današnjim dnem v sklopu vseevropske preventivne akcije, ki jo organizira zveza prometnih policij Roadpool, začenjajo poostren nadzor nad porabo alkohola med vozniki oziroma udeleženci v prometu.

Preberite še: Tako bodo v Rusiji nadomestili odsotnost evropskih dostavnikov

V ta namen bodo policisti skupaj z Agencijo za varnost prometa ponovno obudili široko medijsko kampanjo Kol'kor kapljic, tolk' nesreč, v sklopu katere bodo ob pomoči lokalnih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu opozarjali na nevarnost alkohola na cesti. Poleg tega bo po Sloveniji mogoče srečati še več policijskih kontrol, ki bodo nadzorovale prisotnost alkohola in drog v krvi.

Akcija bo sicer – kot je to že običajno – potekala teden dni, kar pa pomeni, da po 11. decembru policisti vendarle ne bodo nehali nadzorovati prisotnosti alkohola in drog v organizmih voznikov. S tovrstnimi dejavnostmi bodo namreč v večjem obsegu kot sicer nadaljevali tudi v prihodnjih tednih, najverjetneje do konca leta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja