Poltovornjak s pogonom na gorivne celice

18. 10. 2016
Deli

Chevrolet je na srečanju združenja ameriške vojske AUSA v Washingtonu predstavil svojo vizijo vojaškega poltovornjaka, ki ga bo poganjala elektrika iz gorivnih celic.

Chevrolet Colorado ZH2, kot se imenuje poltovornjak, so razvili na raztegnjeni platformi poltovornjaka srednje (ameriške) velikosti, mu okrepili šasijo in karoserijo, ga postavili na 37-palčna kolesa in mu podvozje prilagodili tako, da lahko premaguje tudi najbolj zahteven teren.

Pri GM-u sicer niso povedali nič o zmogljivosti vodikovih gorivnih celic. a je gotovo, da elektromotorji k suvereni vožnji terenca pripomorejo tudi s takojšnjim navorom, je pa znano, da bodo lahko vojaki gorivne celice vzeli iz avtomobila in jih uporabili kot vir za napajanje zunanjih naprav. Na sušnih območjih bodo lahko zbirali in uporabili tudi vodo, ki nastaja pri delovanju gorivnih celic.

Chevrolet Colorado ZH2 ni le študija ampak delujoč prototip, ki ga bo ameriška vojska prihodnje leto korenito preskusila na terenu in z njegovo pomočjo preverila uporabnost pogona na gorivne celice na vojaških misijah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja