Poltovornjak s pogonom na gorivne celice

Chevrolet je na srečanju združenja ameriške vojske AUSA v Washingtonu predstavil svojo vizijo vojaškega poltovornjaka, ki ga bo poganjala elektrika iz gorivnih celic.

Poltovornjak s pogonom na gorivne celice (foto: GM) GM
18. 10. 2016

Chevrolet Colorado ZH2, kot se imenuje poltovornjak, so razvili na raztegnjeni platformi poltovornjaka srednje (ameriške) velikosti, mu okrepili šasijo in karoserijo, ga postavili na 37-palčna kolesa in mu podvozje prilagodili tako, da lahko premaguje tudi najbolj zahteven teren.

Pri GM-u sicer niso povedali nič o zmogljivosti vodikovih gorivnih celic. a je gotovo, da elektromotorji k suvereni vožnji terenca pripomorejo tudi s takojšnjim navorom, je pa znano, da bodo lahko vojaki gorivne celice vzeli iz avtomobila in jih uporabili kot vir za napajanje zunanjih naprav. Na sušnih območjih bodo lahko zbirali in uporabili tudi vodo, ki nastaja pri delovanju gorivnih celic.

Chevrolet Colorado ZH2 ni le študija ampak delujoč prototip, ki ga bo ameriška vojska prihodnje leto korenito preskusila na terenu in z njegovo pomočjo preverila uporabnost pogona na gorivne celice na vojaških misijah.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri