Ponovno na izpitno vožnjo: To so najpogostejše napake slovenskih voznikov

27. 9. 2021 | Jure Šujica
Deli

Zaradi takšnih napak vozniškega izpita še enkrat ne bi opravila več kot polovica slovenskih voznikov.

Prevelika hitrost, nepravilno razvrščanje, neupoštevanje prometnega znaka STOP... vse to (in še več) so napake, ki jih slovenski policisti največkrat izpostavijo kot razloge za lažje ali težje prometne nesreče. Hkrati gre tudi za napake, ki jih vozniki (poleg zavednih prekrškov, kot so uporaba mobilnega telefona ali alkohola za volanom) najpogosteje počnejo za volanom. Vsaj tako kažejo rezultati zadnje akcije Zavarovalnice Triglav, Ponovno na izpitno vožnjo.

Minuli vikend se je po dveh mesecih namreč omenjena akcija, ki je potekala po šestih slovenskih mestih (v Ljubljani, Krškem, Trbovljah, Postojni, Murski Soboti in Novi Gorici) naposled zaključila, s tem pa so postali znani tudi rezultati o tem, katere napake vozniki najpogosteje počnejo na cesti. Hkrati so rezultati pokazali tudi to, kje bi vozniški izpit opravilo največ, kje pa najmanj voznikov.

Najpogostejše napake, ki so jih počeli vozniki so sicer predstavljene že na začetku članka, pri čemer pa so pri AMZS opazili, da se težava neprilagojene hitrosti še posebej izrazito kaže v območjih, kjer je najvišja dovoljena hitrost 30 kilometrov na uro. Hkrati se med težave uvrščata tudi nepravilna vožnja v krožiščih in pa neupoštevanja dogajanja v mrtvem kotu vozila.

V Zasavju le dva uspešna!

Sicer pa rezultati raziskave kažejo na to, da varnost med vozniki zelo niha. Tako so se najbolj izkazali vozniki v Posavju, (Krškem), kjer bi vozniški izpit ob ponovnem opravljanju opravilo kar 42 odstotkov, kar je okrog 10 odstotkov več kot v drugi najboljši regiji, Pomurski, kjer bi bil uspešen vsak tretji voznik. Najslabše so se medtem odrezali zasavski vozniki, kjer bi vozniški izpit opravila le dva izmed 23 voznikov, v Ljubljani pa bi bila uspešnost nekje povprečna, 18-odstotna. Kljub temu pa so bili vozniki, ki so se akcije udeležili večinoma zadovoljni.

»Z voženj pod okriljem naše akcije vozniki in voznice odhajajo s širokimi nasmehi – neodvisno od tega, ali so izpit uspešno opravili ali ne. Skupaj z učiteljem vožnje so vedno znova zmagovalni tandem, ker izboljšajo del sebe. Bistvo akcije tako ni le opravljen izpit, ampak smo doslej že številnim voznikom pomagali, da odpravijo svoje zatečene napake in osvojijo spremembe na cestah. Prav tako vse voznike nekaj mesec po vožnji povprašamo, kako in če so spremenili svojo vsakodnevno vožnjo po tej izkušnji, in odgovori kažejo, da je učinek take osvežitve vožnje dolgotrajen,« je o namenu akcije povedala vodja projektov cestne preventive v Zavarovalnici Triglav Ana Cergolj Kebler.

Ne glede na uspeh pri ponovnem opravljanju vožnje pa so pri Zavarovalnici Triglav med vsemi udeleženci izžrebali tudi dva srečneža, ki sta ob koncu dogodka na Vranskem lahko sedla tudi v dirkalnik Hyundai i20 R5 reli voznika Roka Turka – sprva v vlogah sopotnikov, kasneje pa v vlogah voznikov, s čimer sta tako iz prve roke spoznala, zakaj dirkalni avtomobili in hitra vožnja ne gredo skupaj z običajnim prometom.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem