Ponudba novih ultra hitrih električnih polnilnic se veča, po Ionity-ju tu tudi prva domača

11. 3. 2021 | Jure Šujica
Deli

Po zaslugi Petrola nova ultra hitra polnilnica stoji na počivališču Kozina, dve novi še pred poletjem.

Ultra hitre polnilnice so želja večine lastnikov električnih avtomobilov oziroma vsaj tistih, ki s svojimi električnimi avtomobili delajo veliko kilometrov, saj omogočajo precej bolj sprejemljiv čas polnjenja, kot klasične polnilnice. Pri Porsche Taycanu ta čas od pet do 80 kilovatov v idealnih pogojih znaša le še 22, 5 minut. In k sreči te polnilnici postajajo vse bolj razširjene tudi pri nas (kjer sicer še vedno beležimo relativno slabo pokritost s polnilnicami) – tudi po zaslugi energetskega podjetja Petrol.

Ljubljansko podjetje je namreč danes slovesno predalo v uporabo prvo ultra hitro električno polnilnico, ki bo sposobna avtomobile, ki to omogočajo, polniti z močjo do 350 kilovatov. Ta stoji na avtocestnem bencinskem servisu na Kozini (kjer so bile pred letu postavljanje tudi prve hitre polnilnice znamke Tesla v Sloveniji), omogočala pa bo sočasno polnjenje dveh avtomobilov. Hkrati bo sicer na isti lokaciji mogoče polniti tudi dve vozili na 'klasični' hitri polnilnici z močjo 100 kilovatov.

»Naša prva ultra-hitra polnilnica predstavlja pomemben korak razvoja trajnostne mobilnosti v Petrolu, državi in regiji. S postavitvijo ultra-hitrih polnilnic svojim uporabnikom omogočamo, da električne avtomobile napolnijo v najkrajšem možnem času. S tem bistveno izboljšujemo uporabniško izkušnjo in se dodatno pozicioniramo, kot najbolj celovit ponudnik trajnostne mobilnosti v regiji,« pravi dr. Tadej Smogavec, vodja Razvoja trajnostne mobilnosti v Petrolu.

Novi polnilnici sta sicer del nedavno predstavljenega Petrolovega načrta, v sklopu katerega bo podjetje do leta 2025 na trgih kjer je prisotno postavilo preko 1.300 novih električnih polnilnic, že letos pa naj bi sledile še tri ultra hitre, kakršna je na Kozini: na avtocestnih postajališčih mestih Maribor Vzhod in Tepanje Zahod, prva pa bo sledila tudi na Hrvaškem in sicer v kraju Dugopolje pri Splitu. Petrol sicer v Sloveniji upravlja polnjenje oziroma upravlja s 106 električnimi polnilnicami različnih tipov.

Omenjena hitra polnilnica je sicer prva v Petrolovi lasti, ne pa tudi prva v Sloveniji. Zanjo je namreč pred dvema letoma poskrbel projekt Ionity in prvo izmed štirih predvidenih polnilnic postavil v Ilirski Bistrici. Tej so nato sledile še polnilnice v Kopru, na dolenjski avtocesti pri kraju Smednik in pa na štajerski avtocesti, natančneje na počivališču Dobrenje vzhod v smeri proti Gradcu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol