Porsche je reinkarniral slavni dirkalnik 935 'Moby Dick'

29. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli

Osnova je bil model 911, z dirkalnikom pa bo osrečil 77 amaterskih dirkačev. V 'paket' je vključena tudi bela barva s slavno Martinijevo poslikavo.

V zgodovini dirkalnih Porschejev model 935 zaseda posebno mesto. Avtomobil, namenjen izključno uporabi na dirkališču (na cesto sta po zaslugi naknadne predelave sicer zapeljala dva primerka, enega izmed njiju si je sprva lastil tudi kanadski Slovenec Walter Wolf), je namreč v svojih 370 nastopih na različnih dirkah kar 123 zmagal, med drugim z izvedbo K3 Klaus Ludwig, Bill Whittingon in Don Whittington.

Avtomobil, ki je zaradi dolgega nosu z žarometi, vgrajenimi v odbijač, in podaljšanega zadnjega dela, ki spominja na kita, dobil vzdevek Moby Dick, je bil zasnovan na modelu 911, bil pa je tudi osnova za nastanek modela 959. Zgodovina pa se bo, kot kaže, ponovila. Pri Porscheju so namreč predstavili novo serijo dirkalnika 935, narejenega na osnovi aktualnega modela 911 oziroma 911 GT2 RS.

Slabe tri četrt milijona za ljubiteljski dirkalnik

Polno ime dirkalnika bo pravzaprav 935/78, izdelali pa ne bodo le enega vozila, ampak kar 77 dirkalnikov, katerih uporaba bo omejena na dirkališče. 4.865 milimetrov dolg avtomobil bo poganjal enak 3,8-litrski motor z dvema turbinama kot model GT2 RS in bo tako proizvedel 700 'konjev' oziroma 515 kilovatov moči. Kljub podaljšani silhueti bo od 'darovalca' lažji za 90 kilogramov, vse po zaslugi osiromašene notranjosti in še večje uporabe ogljikovih vlaken. In cena? Za vsak dirkalnik bo treba odšteti 701.948 evrov.

»Ta spektakularni avtomobil je rojstnodnevno darilo oddelka Porsche Motorsport vsemu svetu,« je dejal dr. Frank-Steffen Walliser, podpredsednik oddelka, in nadaljeval, da ker gre za »avtomobil, ki ne izpolnjuje nobenih homologacijskih zahtev, inženirji niso sledili ustaljenim pravilom in so imeli tako pri njegovem razvoju popolno svobodo«.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja