Porsche in Apple na pogovorih o sodelovanju; kmalu skupen projekt?

21. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli

Obe podjetji sodelujeta že dlje časa, sedaj pa naj bi sodelovanje poglobili.

O prvem avtomobilu podjetja Apple je govora že precej časa, vseeno pa do sedaj konkretnejših rezultatov še ni bilo. Če pa bo naposled do tega vendarle prišlo, pa utegne biti eno izmed podjetij, ki bo stalo za projektom nemški avtomobilski proizvajalec Porsche. Predstavniki podjetja iz Stuttgarta so se namreč v minulem tednu že mudili v ZDA, kjer so bili med drugim na sedežu podjetja, ki ga je ustanovil pokojni Steve Jobs.

Preberite še: Japonski tehnološki gigant prekinil projekt lastnega avtomobila; nastalo je novo partnerstvo

Novico je potrdil tudi prvi mož podjetja Porsche, Oliver Blume, ob tem pa poudaril, da Porsche in Apple sodelujeta že dlje časa. Nenazadnje je Porsche še pred uvedbo Android Auto v svojih vozilih ponujal platformo Apple CarPlay. Po poročanju Automorive News Europe bi sodelovanje lahko v prihodnje razširili še na druga področja. Ob tem je poudaril, da sta obe podjetji 'na enaki valovni dolžini'.

Applov avtonomni avtomobil še na poti

Pri Porscheju sicer dodajajo, da so v ZDA obiskali še več drugih tehnoloških podjetij, zaradi česar dokončnih odločitev o morebitnem sodelovanju še ne želijo komentirati. Glasne so sicer tudi govorice, da bi pri Porscheju in Applu sredstva in znanje lahko združili v formuli 1; o povratku Porscheja v elitni razred avtomobilskega dirkanja je govora že nekaj časa.

O Applovem avtomobilu na drugi strani zaenkrat večjih novic ni. Projekt, o katerem se je začelo govoriti že leta 2014 naj bi bil še vedno v teku, pri Applu pa se posvečajo tehnologijam, potrebnim za razvoj avtonomne vožnje. Po zadnjih podatkih, naj bi bili prvi avtomobili pripravljeni do leta 2025, vendar pa so dvomi v to vse večji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja