Porsche znova pod drobnogledom agencije KBA

24. 8. 2020 | Jure Šujica
Deli

Po spornih dizelskih motorjih naj bi pri Porscheju pred leti uporabljali tudi neustrezne bencinske motorje.

Afera dieselgate, ki je pred leti izbruhnila v avtomobilskem svetu je v največji meri prizadela nemški koncern Volkswagen ter posledično tudi znamke, ki delujejo pod njegovim okriljem in so posledično uporabljale njihove dizelske motorje. Med njimi je bil tudi Porsche, ki pa tedaj, kot kažejo najnovejši podatki, ni goljufal zgolj na področju izpustov dizelskih, temveč tudi bencinskih motorjev.

Kot je v soboto razkril nemški časnik Bild je namreč nemška agencija KBA pričela preiskavo proti podjetju Porsche zaradi suma prilagajanja programske in strojne opreme vozil z namenom prikaza nižjih emisij, kot pa naj bi jih avtomobili izpuščali. Katere vrednosti naj bi bile prilagojene in kolikšna naj bi bila odstopanja zaenkrat ni jasno, znano pa je, da naj bi pri Porscheju do nepravilnosti prihajalo na modelih 911 in Panamera, izdelanih med letoma 2008 in 2013.

Na pisanje časnika so se že odzvali tudi v podjetju Porsche, kjer so potrdili, da naj bi se obtožbe nanašale na motorje, kakršnih sedaj ni več v proizvodnji, medtem, ko naj bi bili pogonski sklopi, ki so trenutno v ponudbi skladni z vsemi normativi. Preiskava sicer poteka na več ravneh in tako naj bi preiskovalci poleg zaslišanj zaposlenih preiskovali tudi na tisoče elektronskih sporočil ter zvočne zapise sestankov vodilnih v podjetju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja