BMW se bo poklonil ikoni iz preteklosti, tako pa je slišati kot prototip

10. 8. 2022 | Janoš Pečnik
Deli

Pri BMW-ju se očitno intenzivno ukvarjajo s testiranjem omejene serije modela 3.0 CSL Hommage, ki je poklon istoimenskemu legendarnemu modelu iz sedemdesetih let.

Pri BMW-ju praznujejo 50-letnico športnega oddelka M, kot se spodobi. Pred kratkim so predstavili najbolj športno in superlahko različico svojega M4 z ikonično oznako CSL, sedaj pa pripravljajo še izpeljanko 3.0 CSL Hommage, ki bo - že kot pove ime - poklon legendarnemu modelu iz 70-ih let. Očitno se bavarci intenzivno ukvarjajo z njim, saj so prototip opazili med vožnjo - kje drugje kot na nemškem Nüburgringu. In to v zanimivi kamuflažni opravi s fanatičnimi napisi, kot so "6MT FTW", "I donut Care" ter "Insanely Epic". Konec junija je sicer z objavo na svojem Instagram profilu veliko kost odvrgel šef BMW M, Franciscus van Meel, na kateri je prav ta avtomobil z enako polepljeno karoserijo.

Očitno je, da se oblika zgleduje po M4 oziroma bolje rečeno M4 CSL, avtomobil pa ima na zadku krilo, ki je bilo zaščitni znak 3.0 CSL in je na karoserijo s širokimi boki nameščen podobno kot na konceptu iz leta 2015Seveda ni trajalo dolgo, preden je nekdo ta divji M4 ujel s svojim telefonom in posnel tuudi grgranje izpušnih cevi, ki jih lahko slišite v videu spodaj.

Govori se, da naj bi 3.0 CSL zmogel okoli 600 konjskih moči oziroma 450 kW ter 700 Nm navora, do 100 km/h pospešil v 3,5 sekunde, najvišjo hitrost pa dosegel pri 320 km/h. Dvojno prisilno polnjeni trilitrstki vrstni šestvaljnik v M4 CSL sicer zmore 404 kW (550 KM) in 649 Nm največjega navora, do 100 km/h pa pospeši v 3,6 sekunde. Najvišja hitrost je elektronsko omejena na 307 km/h.

Preberite še: BMW 3.0 CSL Hommage - dirkaški nastop s slogom ob Comskem jezeru

3.0 CSL bodo izdelali v omejeni seriji, govori se o le 50 primerkih, stal naj bi med 600 in 700 tisočaki, predstavili pa naj bi ga še pred koncem leta. Medtem bo BMW izdelal tisoč primerkov modela M4 CSL. Oznaka je sicer v času izvirnika pomenila "Coupé Sport Leichtbau" (kupe, šport, lahka konstrukcija), kar pomeni lahek športni kupe.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"