Poziv k večji prometni varnosti na prvi šolski dan – preverite, kje bodo terenske akcije

Ob začetku novega šolskega leta Agencija za varnost prometa znova spodbuja k večji pazljivosti v prometu. Poleg izvajanja terenskih akcij so pripravili tudi smernice za pripravo varnih šolskih poti.

Poziv k večji prometni varnosti na prvi šolski dan – preverite, kje bodo terenske akcije (foto: Agencija za varnost prometa) Agencija za varnost prometa
26. 8. 2021

Agencija za varnost prometa bo na prvi šolski dan novega šolskega leta, v sredo, 1. septembra, izvajala terensko akcijo, s katero bodo opozorili, da se na ceste znova vračajo mladi šolarji. Akcija bo potekala med 7. in 11. uro v času jutranje prometne konice na 20 večjih križiščih v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Kopru in Novem mestu. Na teh lokacijah bo 51 promotorjev prometne varnosti opozarjalo na pomembnost prilagojene hitrosti, varnostne razdalje in neuporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter tveganja, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola.

Akcijo pa bodo v nadaljnih dneh nadaljevali prostovoljci, ki bodo varovali izpostavljene poti v okolici šol. Z varnostjo v mislih so pri Agenciji za varnost prometa pripravili tudi spletno platformo za pregled varnih šolskih poti, ki vključuje že 312 načrtov šolskih poti ter 126 digitaliziranih načrtov. Na njej si lahko starši in otroci ogledajo predloge in skupaj načrtujejo varne poti do njihove šole.

Pomembno je zavedanje, da mlajši otroci, predvsem 21.123 prvošolcev, težje predvidevajo nevarne situacije v prometu. Prav tako vozila opazijo kasneje, ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti in so v prometu tudi slabše vidni. Zato jim morajo vozniki nameniti dodatno pozornost in prepustiti prednost na prehodih za pešče, otroci pa naj bodo oblečeni v svetlejša oblačila in opremljeni z odsevnimi telesi oziroma rumenimi rutkami, da bodo na cestah lažje opazni.

Ob povečanju števila otrok v prometu pri agenciji opozarjajo tudi na dosledno uporabo varnostnega pasu in otroških zadrževalnih sistemov. Njihova uporaba lahko v nesreči zmanjša tveganje smrti kar za polovico, prav toliko tudi za nastanek hudih poškodb, tveganje lažjih poškodb pa se zmanjša za četrtino. Kljub temu je bilo v letošnjem letu do 15. avgusta zabeleženih že 28.528 kršitev neuporabe varnostnih pasov in 3.773 kršitev povezanih z nevarno namestitvijo otrok, obeh kršitev pa je več kot v enakem obdobju lanskega leta. Na srečo pa se je po zaslugi izvajanja projekta Pasavček dosledno uporabljanje otroških zadrževalnih sistemov v zadnjih letih precej povečalo, saj je med vožnjo pripetih kar 40 odstotkov več otrok kot primerjalno v letu 2005.

NATANČEN SEZNAM LOKACIJ IZVAJANJA TERENSKE AKCIJE PO MESTIH, 1. 9. 2021 MED 7. IN 11. URO:

Ljubljana
- Križišče med Tivolsko in Gosposvetsko
- Križišče med Tivolsko in Slovensko
- Križišče pri Situli
- Križišče pri mestnem stadionu Bežigrad
- Križišče pri Slovenija avto
- Križišče med Dolenjsko cesto in Roško cesto
Celje
- Križišče pri Planet Tuš Celje
- Križišče med Mariborsko cesto in Cesto v Trnovlje
- Križišče med Mariborsko cesto in Kidričevo ulico
Kranj
- Križišče pri Šolskem centru Kranj
- Križišče pri Qlandiji
- Križišče med cesto Staneta Žagarja in cesto Jaka Platiše
Maribor
- Križišče pri Telekomu
- Križišče med Partizansko cesto in Prešernovo ulico
- Krožišče pri Kampusu
- Križišče pri Mercator center Tabor
- Križišče pri avtobusni postaji Maribor
Novo mesto
- Križišče med Topliško cesto in Kandijsko cesto
- Križišče med Seidlovo, Šmarješko in Andrijaničevo cesto
Koper
- Križišče pri VinaKoper