Pozor, začenja se preventivna policijska akcija Alkohol

2. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli

Poostren nadzor nad vozniki pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih substanc bo potekal med 4. in 11. novembrom, spremljale pa ga bodo tudi številne delavnice po vsej Sloveniji.

Stavek, da je alkohol eden izmed glavnih krivcev za prometne nesreče s smrtnim izidom, se zdi že nekoliko obrabljen, pa vendar še vedno drži. A čeprav se statistika popravlja, bo cilj dosežen takrat, ko za volan ne bo sedel noben opit voznik, alkohol pa ne bo odgovoren za nobeno prometno nesrečo, kaj šele poškodbo ali celo smrtno žrtev. Tudi zato letos slovenska policija znova pripravlja akcijo z naslovom Alkohol, v sklopu katere bodo policisti med 4. in 11. novembrom izvajali poostren nadzor nad uporabo alkohola v prometu.

Zaradi alkoholiziranosti povzročiteljev nesreč je tako letos do 30. septembra na naših cestah umrlo 14 oseb, kar je 46 odstotkov manj kot v letu pred tem. Napredek torej je opazen. Kljub temu pa si na Agenciji za varnost prometa prizadevajo za to, da bi se začela vožnja pod vplivom alkohola obravnavati kot kaznivo dejanje že ob zaznavi prekrška, saj bi s strožjimi sankcijami predvidoma dosegli to, da bi se vozniki veliko bolj zavedali svojega dejanja.

Vsaka kaplja alkohola je preveč

Drugo področje, ali bolje rečeno posamezniki, ki bi jim morali v prihodnje posvetiti več pozornosti, pa so tisti, ki so sicer sedli za volan pod vplivom alkohola, a s količino, ki je v meji dovoljene. Prav pri slednjih je namreč po podatkih raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na varnost prometa, največja nevarnost za povzročitev prometne nesreče s smrtnim izidom. Ta namreč znaša kar 2 odstotka, medtem ko je pri treznih voznikih ta delež le 0,4-odstoten.

»Zaradi prisotnosti alkohola v prometu smo ogroženi vsi udeleženci v cestnem prometu, zato moramo kot družba narediti korak v smeri, da skupaj rečemo NE alkoholu in drugim prepovedanim substancam za volanom. Z željo po ničelni toleranci alkohola v prometu in posledično večji varnosti na slovenskih cestah pozivamo pristojne k vnovičnemu razmisleku o uzakonjenju tega predloga,« poziva mag. Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Aktivnosti, ki bodo potekale v prihodnjem tednu, pa ne bodo vezane le na poostren nadzor prometa, ampak tudi ozaveščanje javnosti o nevarnostih prisotnosti alkohola v prometu. Posledično bo 12 slovenskih občin prejelo 2.500 brezplačnih alkotestov, ki jih bodo razdelili med voznike, s preventivnimi akcijami pa bo sodelovala še na Slovenskem festivalu vin med 15. in 16. novembrom.

Če se torej v prihodnjih dneh, ko bodo v različnih dneh po Sloveniji potekala martinovanja, odpravljate na zabave, pred tem poskrbite za varen prevoz domov. In ker se ne nazadnje bliža veseli december, čas, ko je praznovanj največ, naj nasvet iz prejšnjega stavka velja tudi v prihodnjih tednih in mesecih po koncu akcije Alkohol.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"