Prazne ceste niso razlog za prehitro vožnjo

21. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli
Prazne ceste niso razlog za prehitro vožnjo (foto: Policija)
Policija

Čeprav je prometa na cestah v teh dneh manj kot običajno, tako policija kot AVP pozivata, da to ni razlog za zanemarjanje prometnih predpisov.

Epidemija bolezni CoViD-19 je v zadnjem obdobju pripomogla do bistvenega zmanjšanja prometa na slovenskih cestah, česar so verjetno najbolj veseli tisti dnevni migranti, ki kljub karanteni še vedno vsak dan na delo hodijo zunaj svojega kraja prebivališča. Žal pa, kot opažajo pri agenciji za varnost prometa, številni posamezniki nekoliko bolj prazne ceste in avtoceste izkoriščajo za hitrejšo in posledično bolj nevarno vožnjo.

Trenutne razmere na cestah so, kot dodajajo na AVP, pripeljale do tega, da so vozniki na cestah zaradi manjše količine prometa manj pozorni na dogajanje okrog sebe, posledično pa manj strogo upoštevajo pravila, ne upoštevajo razmer na cesti, manj kritični pa so tudi do svojih sposobnosti za vožnjo. Da je res tako, potrjujejo tudi besede Bojana Kosa iz PU Kranj, kjer so v zadnjem mesecu podvojili število ur merjenja hitrosti na avtocesti z 58 ur v lanskem letu na 119 ur med 17. marcem in 21. aprilom letos.

Motoristi znova na udaru

Omenjeno obdobje zajema čas od začetka karantene pa do danes, in čeprav je bila količina prometa bistveno manjša kot v enakem obdobju lani (poleg dnevnih migrantov je zmanjšana tudi količina tranzitnega prometa in turistov, ki se na pot odpravljajo med prazniki), so v tem času zabeležili 154 prekoračitev hitrosti (lani 105), ob tem pa tudi tri prekoračitve hitrosti čez 200 kilometrov na uro.

Do 20. aprila se je sicer na naših cestah zgodilo več kot 1.000 nesreč manj kot v enakem obdobju lani (3.919 letos, lani 4.966), precej manj pa je bilo tudi poškodovani ali celo mrtvih – lani 33, letos 20, kar četrtina od teh je bila mopedistov, kolesarjev ali motoristov. Dva od teh sta življenje izgubila pretekli vikend. Na AVP zato voznike osebnih vozil ponovno pozivajo, naj pazijo na motoriste, ki jih je ob sončnih dneh, karanteni navkljub, na naših cestah ponovno vse več.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol