Pred zimo opozorila glede splošnega pomanjkanja naftnih derivatov. Razkrivamo, kakšne so napovedi za Slovenijo

2. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli

Ponekod se že pripravljajo na intenzivno varčevanje z energenti.

Po tem, ko so države članice Opec+ pred časom znižale količino dnevno izčrpane nafte, cene črnega zlata kljub pričakovanjem niso pretirano narasle. Bi pa nafta lahko v prihodnjih mescih igrala pomembno vlogo pri reševanju energetske krize, ki jo je med drugim povzročila vojna v Ukrajini. Ta namreč že lep čas močno vpliva na dobavo zemeljskega plina in posledično na dvigovanje cen, pa tudi na cene električne energije.

Po Evropi se posledično zato že vrstijo različni ukrepi in načrti, kako se soočati s pomanjkanjem energije, predvsem elektrike in plina. V Veliki Britaniji razmišljajo tudi o redukcijah in zatemnitvah, ki bi se januarja in februarja lahko odvijale v popoldnevih, vse z namenom varčevanja z električno energijo. Hkrati bi lahko pomanjkanje plina za potrebe elektrarn nadomeščali z večjo količino porabljene nafte, ki bi tako postala še bolj pomembna surovina.

Čeprav o tem uradno še ni govora, bi zaradi takšnih ukrepov lahko kmalu sledilo tudi omejevanje prodaje naftnih derivatov na drobno.

S prvimi redukcijami električne energije (ki sicer še nimajo resnega vpliva na prebivalstvo) se sicer že soočamo tudi v Sloveniji. Kot smo poročali, so na Darsu pred dnevi poskrbeli za redukcijo električne energije, namenjene osvetljevanju avtocest.

Številni bralci se morda še spomnite omejitev izpred desetletij, ko je bila v nekdanji Jugoslaviji en dan dovoljena vožnja vozilom z neparno registrsko številko, drugi dan pa tistim s sodo številko.

Z vprašanjem, ali je mogoče, da bi bili lahko kmalu ponovno uvedeni tovrstni ukrepi (ali pa recimo boni za gorivo, ko bi vsak posameznik lahko kupil le omejeno količino goriva), smo se obrnili na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, od koder pa so nam zatrdili, da o tovrstnih ukrepih v Sloveniji še ni govora.

Pozitivne so na drugi strani tudi napovedi glede uporabe naftnih derivatov za kmetijsko mehanizacijo. Po tem, ko se je nekaj časa ugibalo celo o tem, da naj bi Finančni urad Republike Slovenije omejil uporabo tovrstne mehanizacije oziroma kupovanje goriva zanjo, so na Fursu sporočili, da tovrstna ugibanja ne držijo. Ravno nasprotno, od novega leta bo gorivo za kmete, gozdarje in čebelarje cenejše kot doslej.

„Od 1. januarja 2023 bodo upravičenci lahko kupovali označeno plinsko olje (gorivo za kmetijstvo), katerega drobnoprodajna cena bo vsebovala trošarino, kot velja za plinsko olje za ogrevanje, ki je trenutno v višini 78,75 evra na 1000 litrov. Gorivo za kmetijstvo bo izpolnjevalo standard za pogonsko gorivo,“ je zapisano na njihovi spletni strani.

Medtem ko številne evropske države že razmišljajo o uvedbi različnih drastičnih ukrepov za soočanje z energetsko krizo in pomanjkanjem goriv, v Sloveniji očitno vsaj s slednjim še ni težav. Bo pa prihodnost pokazala, ali in koliko se bodo še spreminjale cene energentov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja