Predpreiera: Hyundaijeva družina N se širi med križance

12. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Predstavljamo prve podrobnosti nove Hyundai Kone N.

Da je Hyundai i30 N avtomobil, s katerimi si je korejska znamka v Evropi uspela dvigniti svoj ugled na povsem novo raven je sedaj že jasno tudi največjim skeptikom. A pri Hyundaiju ne počivajo na uspehu enega modela. Po tem, ko so pred kratkim predstavili i20 N, se zdaj ponudbi pridružuje morebiti v prihodnosti najpomembnejši predstavnik družine N, Kona N.

Hyundaijev najmanjši križanec bo tako postal pri križanec družine N, z vidika tehnike pa bo precej podoben modelu i30 N. opremljen bo namreč z dvolitrskim turbobencinskim motorjem, kakršnega že poznamo iz omenjenega 'hothatcha', ni pa še znano v kakšni konfiguraciji ga bodo predstavili. Omenja se namreč možnost vgradnje izvedb z močjo med 250 in 285 'konje', najverjetneje pa bo mesto pod motornim pokrovom našla izvedba z močjo 275 'konjev' oziroma 202 kilovatoma.

Ne glede na to, kakšen motor se bo skrival pod motornim pokrovom, pa bo povezan s samodejnim osemstopenjskim menjalnikom. Ta bo opremljen z dvema sklopkama, menjalnik pa naj bi posledično omogočal največjo mero vozniških užitkov. K tem naj bi sicer pripomogla tudi kopica serijskih sistemov, ki bodo na voljo v Koni N, eden izmed njih pa je tudi sistem za speljevane z mesta.

Kdaj bo Kona N dokončno razkrita še ni znano, pričakovati pa je, da se bo to zgodilo že v prihodnjih tednih. In če gre verjeti Hyundaijevim inženirjem to ne bo edina novost družine N v tem letu, saj se nameravajo širiti tudi v druge avtomobilske razrede.