Predsedovanje Slovenije EU - toliko novih vozil je Slovenija kupila za potrebe

26. 7. 2021 | Jure Šujica
Deli

Ob limuzinah višjega cenovnega razreda, ki jih bo Slovenija za potrebe protokolarnih prevozov najemala je Ministrstvo za notranje zadeve kupilo še 17 dodatnih vozil.

Slovenija med letošnjim julijem in vključno decembrom znova predseduje Evropski Uniji, že drugič v zgodovini in po tem, ko je leta 2004 postala njena polnopravna članica. Gre za prestižen, z vidika organizacije pa tudi zelo zahteven dogodek, kjer veliko vlogo igra policija. Zaradi številnih sestankov in obiskov tujih delegacij morajo namreč opravljati precej več protokolarnih prevozov in spremstev, kar lahko v največji meri vidimo na relaciji med Ljubljano in Brdom, kjer lahko protokolarna in spremljevalna vozila srečujemo vsak dan.

Slovenija se je sicer odločila, da bo vozila, limuzine in limuzinske kombije, ki jih bo uporabljala za visokih gostov v prihodnjih šestih mesecih najame, najemi pa ne bodo stalni, temveč se bodo izvajali glede na trenutne potrebe. Prav zato je tudi težko napovedati, kakšni bodo na koncu predsedovanja stroški, ki jih bo Slovenija namenila za tovrstne pootrebe.

11 avtomobilov in šest motorjev

So se pa na drugi strani za nakup novih vozil odločili na Centru za varovanje in zaščito Generalne policijske uprave. Kot so nam sporočili iz Službe za stike z javnostmi Ministrstva za notranje zadeve so v minulih tednih svoj vozni park okrepili s skupno 17 novimi vozili, 11 osebnih avtomobilov in pa šest motociklov.

Izmed omenjenih osebnih avtomobilov večino, sedem avtomobilov predstavljajo osebna vozila znamke Volkswagen (najverjetneje Passatov), poleg tega pa so dva Passata odeli tudi v barve policije. Hkrati so vozni park okrepili še z dvema modro-belo-rumenima avtomobiloma Škoda Octavia, vsa omenjena vozila pa bodo v policijskih vrstah obdržali v parku tudi po končanem predsedovanju. Vrednost omenjenih vozil, vključujoč vso dodatno opremo sicer znaša 703.970,84 evrov z DDV.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem