Prehodi med občinami za potrebe menjave gum - dovoljeni, a le pod določenimi pogoji

9. 11. 2020 | Jure Šujica
Deli

Podobne omejitve pa veljajo tudi za obiske servisnih delavnic in tehničnih pregledov.

Drugi val korona virusa je podobno kot spomladi tudi tokrat prinesel zaporo občinskih meja oziroma prepoved prehajanja med občinami, razen v primeru prihoda na in iz dela, za kar mora delodajalec zaposlenim urediti ustrezna potrdila. Hkrati so prehodi med občinami dovoljeni še v nekaterih drugih izjemnih primerih, ko je na primer zaradi ukrepa preprečevanja škode na objektih in drugi lastnini. Kako pa je na primer z obiski avtomobilskih delavnic.

Spomladi je vlada sprejela ukrep, po katerem so bile vulkanizerske deavnice zaprte, zaradi česar je bilo potrebno z menjavo zimskih gum za letne počakati. Seveda pa bi bilo takšno čakanje v primeru prehoda iz letnih na zimske pnevmatike, v času ko temperature zraka padajo, nevarno, še posebej, v primeru, da bi prišlo do nepredvidenih snežnih padavin.

Dovolj tudi prometno dovoljenje

Čeprav prehodi med občinami trenutno tako še niso dovoljeni, pa zakonodaja tako vseeno dovoljuje prehode med občinami tudi v primeru potrebe menjave pnevmatik na vozilih. A le za določene izjeme. Tako je recimo za prehod med občinami za potrebe menjave pnevmatik potrebno predložiti osebno izjavo (najdete jo lahko na tej povezavi) in pa potrdilo o hrambi pnevmatik v drugi občini. V kolikor je mogoče pnevmatike zamenjati v občini prebivališča, prehod v drugo občino – v primeru, da imamo zimske pnevmatike že pri sebi – ni dovoljen.

Podobna praksa za prehode med občinami pa velja tudi za druge storitve povezane z vzdrževanjem vozil. Tako je recimo prehod dovoljen tudi v primeru potrebe po registraciji vozila, obisku servisne delavnice vozila, za kar pa je ponovno potrebno imeti dokazilo, kot je recimo obvestilo o potrditvi dogovorjenega termina za servis (kakršnega recimo ponuja tudi AMZS) oziroma prometno dovoljenje, iz katerega je razvidno, da bo vozilu kmalu potekla registracija.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem