Premiera: Rimac Nevera - hitrejši tudi od prihajajoče Tesle Roadster (video)

1. 6. 2021 | Jure Šujica
Deli

Po več kot treh letih je Rimac predstavil svoj drugi avtomobil, ki brez dvoma velja za najbolj zmogljivega med vsemi s pogonom na elektriko.

Hrvaška je znana kot dežela morja, saj ima blizu 1.800 kilometrov obale. Posledično gre za državo morjeplovcev, povezanost z morjem pa se kaže na vsakem koraku – tudi v avtomobilski industriji, natančneje v podjetju Rimac. Ko so v podjetju iskali ime za svoj drugi električni avtomobil, so navdih našli v enem izmed vetrov, ki je med pomorščaki manj priljubljen, saj napoveduje poslabšanje vremena in nevihte iz zahodnih smeri. C_Two je tako končno dobil pravo ime – poznan bo kot Nevera.

Mate Rimac, poslovnež iz Svete Nedelje je namreč danes predstavil enega izmed najtežje pričakovanih avtomobilov zadnjega časa, ki bi luč sveta pravzaprav moral uzreti že pred več kot letom dni, kot koncept pa je bil predstavljen dve leti pred tem. In čeprav bi pomislili, da bo avtomobil, ki je bil toliko časa v razvoju, hkrati pa je bila njegova predstavitev zamaknjena ob prihodu na trg nekoliko za časom, bi se pošteno motili.

Rimac Nevera namreč vsaj na papirju izpolnjuje vsa pričakovanja. Štirje elektromotorji – po eden na vsakem kolesu – namreč proizvedejo kar 1,4 megavate moči in 2.360 njutonmetrov navora. To naj bi zadostovalo za rekorden pospešek do 100 kilometrov na uro v vsega 1,85 sekunde, kar pomeni, da bo postal serijski avtomobil z najboljšimi pospeški na svetu, najvišja hitrost pa naj bi znašala vrtoglavih 412 kilometrov na uro.

Impresivni so na drugi strani tudi podatki, vezani na baterijski sklop. Ta ima namreč kapaciteto 120 kilovatnih ur, kar naj bi zadoščalo za do 550 kilometrov avtonomije. Kljub veliki kapaciteti baterije, pa naj bi jo bilo do 80 odstotkov mogoče napolniti v vsega 19 minutah. Na podlagi tega lahko domnevamo, da je Nevera mogoče polniti z močjo do 350 kilovatov in napetostjo 800 voltov, kar v modelu Taycan omogoča Rimčevo partnersko podjetje Porsche.

Za povečevanje dosega bo sicer skrbel tudi prvovrsten zavorni sistem z elektrohidravličnim ojačevalnikom (in karbonsko keramičnimi zavornimi koluti znamke Brembo premera 390 milimetrov), ki bo skrbel za učinkovito ustavljanje, ko pojemek, ki ga ustvari z regeneracijo električne energije (z močjo kar 300 kilovatov), ne bo dovolj za ustavljanje Nevere. Ali pa ko baterije ne bo zmogla sprejeti več energije. Vsekakor pa voznik prehoda med ustavljanjem z regeneracijo ali s frikcijskimi zavorami ne bo čutil.

Da bi bil električni športnik čim lažji, so mu inženirji namenili školjko, izdelano iz kar 2.200 kosov 'blaga' iz ogljikovih vlaken, za dodatno trdnost pa so vanjo vgradili še 222 aluminijastih vložkov. Teža školjke tako znaša manj kot 200 kilogramov, k njeni trdnosti pa odločno prispeva tudi že omenjeni baterijski sklop postavljen prav v sredino školjke.

Virtualni inštruktor za izbrana dirkališča

Čeprav daje Nevera vtis superšportnika že s svojo podobo (ki jo dopolnjujejo navzgor odpirajoča se vrata), pa tudi z močjo, razporeditvijo teže (48 odstotkov spredaj, 52 zadaj) ter koeficientom upora, ki znaša ob skritem zadnjem krilcu le 0,3 (aerodinamiko so tekom razvoja izboljšali za 34 odstotkov), pa gre, kot trdijo v podjetju, vseeno za avtomobil, namenjen tako nabiranju krogov na dirkališčih, kot daljšim potovanjem. Temu prilagojenih bo tudi pet voznih programov: Range, Comfort, Sport, Drift in Track, hkrati pa si bo voznik 'izdelal' še dva programa po lastnih željah.

Čeprav pri Rimcu, kot se za takšen avtomobil tudi spodobi, ne omenjajo možnosti avtonomne vožnje, pa bo avtomobil vseeno dobro opremljen s tehnologijo, ki bo lajšala vožnjo, ali bolje rečeno, pomagala vozniku do boljše predstave za volanom. V minimalistični kabini bo namreč 'poleg' njega ves čas 'sedel' tudi virtualni inštruktor, prvi tovrstni pripomoček, opremljen z umetno inteligenco na svetu.

Sistem bo tako bo vozniku na podlagi podatkov 12 ultrazvočnih senzorjev, 13 kamer, šestih radarjev in še bi lahko naštevali na izbranih dirkališčih in s pomočjo predhodno naloženih podatkov vozniku z glasovnimi in vizualnimi namigi pomagal do optimalnega rezultata. Ta funkcija bo sicer na voljo s prihodnjim letom, sčasoma pa jo bodo pri Rimcu nadgrajevali z vedno novimi progami.

Rimac bo Nevaro izdelal v zgolj 150 primerkih, pri čemer pa v podjetju zagotavljajo, da po zaslugi številnih opcij personalizacije niti dve vozili ne bosta enaki. Kupci bodo sicer svoja vozila lahko naročili v enem izmed 19 partnerskih avtomobilskih salonih v Evropi, Severni in Latinski Ameriki, na Bližnjem Vzhodu in v Aziji, za posamezen avtomobil pa bo potrebno odšteti vsaj dva milijona evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"