Prenovljen časovni stroj Alfa Romea

28. 6. 2015
Deli

Alfa Romeo je čas svetovne razstave Expo Milano 2015 in 105-letnico obstoja izkoristil za otvoritev prenovljenega zgodovinskega muzeja v milanskem predmestju Arese, ki so ga poimenovali "La macchina del tempo - Museo storico Alfa Romeo" ("Časovni stroj - Zgodovinski muzej Alfa Romeo").

Muzej je umeščen v simbolično središče italijanske avtomobilske znamke, kjer so tudi knjigarna, kavarna, dokumentacijsko središče, testna steza, prostor za prireditve, razstavišče in prodajni salon.

V muzeju, ki so ga prvič odprli leta 1976, si je mogoče ogledati pomembne eksponate iz zgodovinske zbirke, ki so jo pri Alfa Romeu začeli sestavljati v začetku šestdesetih let preteklega stoletja. Po opustitvi proizvodnje v Areseju in selitvi vodstva drugam so muzej leta 2009 zaprli, zdaj pa so ga v okviru obuditve Alfa Romea kot globalne znamke spet odprli kot simbolično zgodovinsko središčeznamke. Leta 2013 so arhitektu Benedettu Camerani zaupali posodobitev zgodovinskih objektov, poleti 2014 pa so se začela gradbena dela, ki so jih zaključili v dobrem letu.

V muzeju je razstavljenih 69 modelov, ki ne označujejo le ključnih točk v razvoju znamke,ampak tudi v zgodovini avtomobilizma nasploh. Med njimi so tudi prvi avtomobil milanske znamke A.L.F.A. 24 HP, zmagovalec legendarne dirke Mille Miglia 6C 1750 Gran Sport, ki ga je vozil Tazio Nuvolari, 8C, ki mu je karoserijo urezal Touring, Alfetta 159, s katero je Juan Manuel Fangio zmagoval na dirkah Formule 1, ikona petdesetih let Giulietta in brutalni dirkalnik 33 TT 2. Pri oblikovanju postavitve so se ozirali po treh načelih, ki jih prikazujejo v treh nadstropjih: časovnici, ki predstavlja industrijsko kontinuiteto, lepoti, ki povezuje slog in oblikovanje, ter hitrosti, kot odrazu tehnološkega napredka. Razstava se zaključi s "Svetiščem zmag" ("Tempio delle vittorie"), ki prikazuje deset največjih triumfov v Alfini zgodovini.

Razstava bo uradno odprta 30. junija, obiskovalci pa si jo bodo lahko ogledali vsak dan razen torka med 10. in 18. uro. Več podatkov sicer najdete na spletni strani www.museoalfaromeo.com.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja