Policisti danes začenjajo z novo preventivno akcijo. Osredotočili se bodo na ...

8. 4. 2024 | STA
Deli

Poleg nadzora voznikov bodo preverjali tudi ceste.

Začenja se nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil, ki bo trajala do 21. aprila, so sporočili iz Agencije za varnost prometa (AVP). V tem času bodo policisti izvajali poostrene nadzore med drugim usmerjene v umirjanje hitrosti, nepravilno prehitevanje in psihofizično stanje voznikov, so napovedali.

Profimedia

Pregledovali bodo tudi ceste

Nadzore bodo policisti izvajali na cestnih odsekih, ki jih motoristi najpogosteje uporabljajo. Ob tem bodo tudi pregledovali ceste in na morebitne nepravilnosti opozorili vzdrževalce cest, so dodali na AVP.

V letu 2023 je bilo na slovenskih cestah zabeleženih 1220 prometnih nesreč z udeležbo motoristov in mopedistov. V teh prometnih nesrečah je umrlo 11 voznikov, kar pomeni zmanjšanje za 21 odstotkov glede na leto 2021, so v sporočilu za javnost navedli direktorico AVP Simono Felser.

Bobo

To je najnižje zabeleženo število umrlih voznikov enoslednih motornih vozil od uvedbe elektronske podatkovne baze prometnih nesreč v letu 1994. Toda vsaka smrtna žrtev je tragična, saj bi bilo večino tovrstnih nesreč mogoče preprečiti, je prepričana Felser.

Kaj je najpogostejši razlog nesreč?

Vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun pa je poudaril, da sta najpogostejša vzroka nesreč motoristov neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje. "V nesrečah, v katerih motoristi niso povzročitelji, pa izstopa izsiljevanje prednosti voznikov ostalih motornih vozil in nepravilna stran in smer vožnje," so njegove besede navedli v sporočilu.

Profimedia

V lanskem letu je kar v 82 odstotkih primerov nesreč, v kateri je motorist umrl, ta tudi povzročil nesrečo. To je največ v zadnjem petletnem obdobju, so opozorili na agenciji. Značilnost motorističnih nesreč je, da se pripetijo v času motoristične sezone, torej med aprilom in oktobrom, največkrat konec tedna, med petkom in nedeljo, so dodali.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol