Preverite, do kdaj smete voziti po avtocestah

Prva obletnica uvedbe elektronskih vinjet, vrednost prodaje že višja kot v zadnjem letu pred epidemijo koronavirusa.

Prvega decembra mineva eno leto od uvedbe elektronskih vinjet, ki so nadomestile klasične vinjete v obliki nalepke. V družbi DARS ocenjujejo, da je bila uvedba uspešna in da sistem deluje stabilno in zanesljivo. Ker se izteka veljavnost prvih prodanih letnih elektronskih vinjet, ni odveč nasvet lastnikom avtomobilov, naj preverijo, kdaj se jim izteče trenutno veljavna vinjeta in si za nadaljnjo uporabo avtocestnega omrežja pravočasno priskrbijo novo.

Decembra lani je bilo prodanih skupno skoraj 73.000 letnih e-vinjet. Za razliko od letne vinjete v obliki nalepke, ki se ji je veljavnost iztekla 31. januarja v prihodnjem letu,  se namreč veljavnost nove elektronske vinjete izteče eno leto po datumu začetka veljavnosti, ki ga je uporabnik določil ob njenem nakupu.

Tisti, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, informacijo o veljavnosti e-vinjete poiščejo na potrdilu o nakupu. Pri nakupu prek uradne spletne trgovine so potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, ki so ga navedli, če so nakup opravili kot registriran uporabnik, pa so ga prejeli neposredno v svoj e-vinjetni račun.

Veljavnost elektronske vinjete lahko uporabniki sami preverijo tudi tako, da v uradni spletni trgovini https://evinjeta.dars.si začnejo s postopkom nakupa nove e-vinjete. Ko bodo vnesli vse potrebne podatke, jih bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici (in nakupom) opozoril, ali je na registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta, ter jim prikazal podatke o tej e-vinjeti in datum poteka njene veljavnosti.

Med najpogostejšimi napakami, ki so jih pri upravljavcu avtocest zaznali v prvem letu prodaje, je pomota pri vrstnem redu znakov na registrski tablici ali zamenjava med seboj podobnih znakov (na primer črka »O« namesto številke »0«). Nekateri se zmotijo tudi tako, da navedejo prvo registrsko označbo v prometnem dovoljenju, pod katero je bil registriran njihov avto, čeprav ima zdaj lahko že drugačno registrsko označbo.

Do konca oktobra 2022  je bilo skupno prodanih 7.647.406 elektronskih vinjet, v vrednosti 210,4 milijona evrov in je za 37,3 milijona višja kot v primerljivem obdobju preteklega leta. V primerjavi s prodajo vinjet v obdobju od 1. decembra 2018 do konca oktobra 2019 pa je višja za 19,2 milijona evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"