Pri Maserattiju obljubljajo, da mu zaradi ene posebnosti na trgu ni para

26. 5. 2022 | Jure Šujica
Deli

Ponudbi modela MC20 se sedaj pridružuje še model Cielo

Maseratijev model MC20 je jasna napoved italijanske znamke, da se vračajo v svet superšportnih avtomobilov. Tam bo omenjeni dvosed s sredinsko postavljenim motorjem najverjetneje edini predstavnik znamke, zato pa so se morali inženirji ter oblikovalci močno potruditi, da bi kar najbolje izkoristili njegov potencial. Po kupeju (in pred napovedanim prihodom električne izvedbe) se namreč ponudbi pridružuje izvedba s pomenljivim imenom Cielo.

Preberite še: (Svetovna premiera) Maserati MC20 odkriva pozabljeni čar znamke

Cielo namreč  italijanskem jeziku pomeni nebo, Maserati pa je oznako uporabil pri poimenovanju brezstrešne različice modela MC20. Njegova silhueta sicer ostaja enaka, kot pri izvedbi s fiksno streho, pa tudi navzgor odpirajoča se vrata so ostala del atraktivne podobe. Streha bo namreč v novi izvedbi ostala oblikovana enako, vseeno pa si zaradi svoje zasnove zasluži precej pozornosti, saj bo tudi v zaprtem stanju omogočala pogled v nebo.

Pomična streha je unikatna

Pri Maseratiju so namreč izvedbi Cielo namenili stekleno pomično streho, izdelano iz elektrokromatskega oziroma tako imenovanega pametnega stekla. Slednje je opremljeno s tehnologijo polimersko-razpršenih tekočih kristalov (PDLC), ki vozniku omogoča, da zgolj s pritiskom stikala prozorno steklo postane zamegljeno, s tem pa prepreči sončnim žarkom vstop v kabino. Ob tem je potrebno omeniti, tako pri Maseratiju, da bo nova streha ponujala tudi najboljšo toplotno izolacijo v segmentu.

Čeprav gre za zelo napredno tehnologijo, pa ta v avtomobil ne bo prinesla prav veliko dodatne teže. Tehtnica bo namreč v primerjavi s kupejem pokazala le 65 kilogramov višjo težo. Streho bo sicer mogoče odpreti ali zapreti v zgolj 12 sekundah, ni pa znano, ali bo to mogoče tudi med vožnjo. Tedaj bo sicer mogoče uživati v premijskem zvoku sistema 12 zvočnikov – v kolikor vam zvok 2,9-litrskega šestvaljnika Nettuno slučajjno ni po godu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"