Pri Mercedesu praznujejo in to kar dvojno!

15. 2. 2021 | Jure Šujica
Deli

Ob začetku proizvodnje nove admiralske ladje hkrati tudi obeležitev pomembnega mejnika.

Mercedes-Benz velja za najstarejšo avtomobilsko znamko na svetu. Prav Carl Benz je bil namreč izumitelj sodobnega avtomobila oziroma avtomobila z motorjem z notranjim izgorevanjem in čeprav gre za znamko, ki je vselej proizvajala avtomobile za predstavnike višjega, pa je posledično iz njihovih delavnic in proizvodnih hal doslej zapeljalo že kar precej novih avtomobilov. Če smo natančni, v 135 letih od predstavitve prvega že kar 50 milijonov.

No, ta številka ni povsem točna, saj je še nekoliko višja. 50 milijonov vozil so namreč pri Mercedesu izdelali v zadnjih 75 letih, odkar je znamka Mercedes-Benz postala globalno podjetje s tovarnami na več celinah, pri čemer pa proizvodnja novih vozil v zadnjih letih vztrajno raste in že presega dva milijona vozil na leto. Ob tem so vse omenjene tovarne med seboj vseskozi povezane preko tako imenovanega digitalnega ekosistema, kar pomeni, da delavci lahko ves čas komunicirajo med seboj.

»Mercedes-Benz je vselej veljal kot sinonim za luksuz in prestiž. Prav zato sem zelo ponosen na poseben jubilej: 50 milijonov izdelanih vozil je pomemben mejnik v zgodovini našega podjetja in izjemen dosežek za ekipo. Rad bi se zahvalil sodelavcem v tovarnah po svetu za njihovo delo in predanost. Njihove izkušnje in strast pri proizvodnji naših zvezd pomagajo uresničevati želje naših strank po vsem svetu dan za dnem,« je dejal Jörg Burzer, član upravnega odbora Mercedes-Benz.

Da bi imela obletnica še nekoliko večji pomen izdelava 50-milijontega Mercedesa hkrati sovpada z začetkom proizvodnje nove admiralske ladje, Mercedes-Maybachom razreda S. jubilejni avtomobil je bil namreč prvi primerek novega avtomobila, izdelan pa je bil v Tovarni 56, kot eno izmed proizvodnih hal v Stuttgartu imenujejo v nemškem podjetju. Kam bo novi avtomobil romal (in ali bo nemara našel mesto v tovarniškem muzeju) pri Mercedesu niso razkrili, morebiten kupec pa bo nedvomno prejel prav poseben primerek že tako ekskluzivnega avtomobila.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja