Pričakovano: odhaja skoraj zadnji predstavnik razreda

Po desetletju na trgu v skoraj enaki podobi je sedaj jasno, da ne bo dobil naslednika.

Pričakovano: odhaja skoraj zadnji predstavnik razreda (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
25. 4. 2022

Prostorni enoprostorci, znani tudi pod angleškim izrazom 'minivani' so nekdaj veljali za najbolj priljubljene avtomobile številnih družin. To je bilo še posebej opazno v Sloveniji, kjer so nekdaj dosegali najvišji tržni delež med vsemi evropskimi trgi. A njihov zaton se je začel že pred časom, že sedaj pa je jasno, da bo zanimanje bržkone upadalo vse dokler se s trga ne bo poslovil še zadnji izmed njih.

Preberite še: Kratki test: Citroën Grand C4 Space Tourer Shine 2,0 BlueHDi 160 EAT8

Naslednji v vrsti tistih, ki jih kmalu ne bomo več videli v prodajnih salonih je Citroën C4 SpaceTourer. Gre za model, ki se je sprva prodajal pod imenom C4 Picasso, nato pa je sledila sprememba imena v C4 Space Tourer, v zadnji izdaji predstavljenega že 'davnega' leta 2013, kar pomeni, da je na tržišču brez večjih popravkov zdržal skoraj celo desetletje. V tem času naj bi prepričal preko 730.000 kupcev, pri čemer je bila zadnja leta na voljo le še sedemsedežna izvedba z dodatkom Grand v imenu.

Ni več prostora

Pri Citroënu so upokojitev nekdaj enega pomembnejših modelov napovedali v četrtek, razlog za to pa je seveda pričakovan. Ob vse večji priljubljenosti križancev vseh velikosti in oblik ter modelov Berlingo in SpaceTourer namreč v ponudbi za SpaceTourerja preprosto ni več prostora. Zadnji primerki naj bi bili v španski tovarni izdelani julija letos.

Modelna paleta evropskih enoprostorcev se je tako še nekoliko zmanjšala in tako lahko – če izvzamemo premijska imena – vse predstavnike preštejemo na prste ene roke. Na voljo namreč ostajajo le še Renault Scenic, Ford S-Max, Ford Galaxy, Volkswagen Touran in pa Fiat 500L, pri čemer pa gre v vseh primerih za precej zrele modele, za katere proizvajalci ne predvidevajo neposrednih zamenjav.

Preberite še: Novo v Sloveniji: Berlingo še pred posodobitvijo doživel pomembno spremembo