Spoznajte mlade dirkače, ki bodo krojili slovenski avtomobilski šport. Prihodnost se zdi svetla (galerija)

15. 10. 2022 | Gregor Pavšič
Deli

Sodeč po odličnih predstavah osmih mladih talentov, ki so v povprečju stari le dobrih 19 let, se nam za prihodnost avtomobilskega športa v Sloveniji ni bati. Tako številčno obetavne generacije morda še nikoli nismo imeli.

1 / 10
Uroš Modlic
Uroš Modlic

Že res, da trenutno v vrhu slovenskega relija vztrajata Darko Peljhan z dvaintridesetletno in Rok Turk z enaindvajsetletno kariero, toda vse bolj se uveljavlja tudi izjemna generacija mladih nadarjenih dirkačev.

Približno tretjina tekmovalcev z osvojenimi točkami na reliju in gorskih dirkah spada v mladinsko kategorijo, zelo zgovorna pa je tudi povprečna starost naše izbrane osmerice talentov – ta je komaj dobrih 19 let, kar je odličen obet za prihodnost avtomobilskega športa v Sloveniji. Nekateri med njimi se šele uveljavljajo, drugi pa se celo že potegujejo za vrh državnih prvenstev v skupni razvrstitvi. Izzivi za nadaljnji kakovostni preskok so večinoma povezani predvsem s financami, ki pogojujejo prestope v višji razred in nastope v tujini.

Spodaj je po abecedi razvrščenih osem mladih voznikov, ki trenutno izstopajo s svojimi predstavami. Če bi seznam še nekoliko razširili, bi morali nanj zagotovo umestiti tudi Žana Cankarja, letos zelo hitrega gorskega dirkača, in lanskega državnega prvaka divizije 1 v reliju Nejca Mraka. Idrijec bo ta mesec resda dopolnil »že« 24 let, kljub le dvema nastopoma v letošnji sezoni pa je pustil velik pečat. V konkurenci mladih na gorskih dirkah sta tudi dve hitri dekleti – to sta Tijana Vidmar in Tinkara Mlakar. Ampak kot rečeno, gre za uredniški izbor trenutno najbolj obetavnih, ki ga v določeni meri narekuje tudi prostor.