Spoznajte mlade dirkače, ki bodo krojili slovenski avtomobilski šport. Prihodnost se zdi svetla (galerija)

15. 10. 2022 | Gregor Pavšič
Deli
4 / 10
Uroš Modlic

Nik Prunk (19 let) - Tudi Nik Prunk je del generacije kartistov, ki so jo sestavljali Škulj, Štefančič in Dovjak. Sin Martina in Tanje Prunk, ki sta v reliju skupaj vozila pred dobrimi dvajsetimi leti, se je namreč prav tako najprej dirkaško izobraževal v kartingu. Lani se je v okviru moštva G Race Primorska prvič podal v reli. Sezona z najetim Peugeotom 208 R2 je bila zanj težka in namenjena predvsem nabiranju izkušenj. Če se mu lani še ni uspelo uvrstiti med prvih pet v diviziji 2 za dvokolesno gnane dirkalnike, je letos naredil velik kakovostni preskok. Poleg enoletnih izkušenj je pomagal novi sovoznik Enej Bobič in tudi zmogljivejši dirkalnik Peugeot 208 Rally4. Po dveh četrtih mestih je na reliju v Novi Gorici sledilo drugo mesto, in sicer po ostrem boju za zmago vse do zadnjih ovinkov. Prva zmaga za Prunka v reliju je tako le še vprašanje časa.

Že res, da trenutno v vrhu slovenskega relija vztrajata Darko Peljhan z dvaintridesetletno in Rok Turk z enaindvajsetletno kariero, toda vse bolj se uveljavlja tudi izjemna generacija mladih nadarjenih dirkačev.

Približno tretjina tekmovalcev z osvojenimi točkami na reliju in gorskih dirkah spada v mladinsko kategorijo, zelo zgovorna pa je tudi povprečna starost naše izbrane osmerice talentov – ta je komaj dobrih 19 let, kar je odličen obet za prihodnost avtomobilskega športa v Sloveniji. Nekateri med njimi se šele uveljavljajo, drugi pa se celo že potegujejo za vrh državnih prvenstev v skupni razvrstitvi. Izzivi za nadaljnji kakovostni preskok so večinoma povezani predvsem s financami, ki pogojujejo prestope v višji razred in nastope v tujini.

Spodaj je po abecedi razvrščenih osem mladih voznikov, ki trenutno izstopajo s svojimi predstavami. Če bi seznam še nekoliko razširili, bi morali nanj zagotovo umestiti tudi Žana Cankarja, letos zelo hitrega gorskega dirkača, in lanskega državnega prvaka divizije 1 v reliju Nejca Mraka. Idrijec bo ta mesec resda dopolnil »že« 24 let, kljub le dvema nastopoma v letošnji sezoni pa je pustil velik pečat. V konkurenci mladih na gorskih dirkah sta tudi dve hitri dekleti – to sta Tijana Vidmar in Tinkara Mlakar. Ampak kot rečeno, gre za uredniški izbor trenutno najbolj obetavnih, ki ga v določeni meri narekuje tudi prostor.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave