Spoznajte mlade dirkače, ki bodo krojili slovenski avtomobilski šport. Prihodnost se zdi svetla (galerija)

15. 10. 2022 | Gregor Pavšič
Deli
2 / 10
Uroš Modlic

Anže Dovjak (20 let) - Anže Dovjak je na slovensko gorsko
hitrostno sceno pridirkal kot meteorit. Nekoč je bil odličen kartist, ki se je nad avtošportom navdušil na pobudo prijatelja in nekdanjega odličnega dirkača Davida Rotarja. Dovjak je prvič nastopil šele lani na gorski hitrostni dirki v Lučinah, in sicer s pokalnim Renaultovim Twingom, nato pa je že na naslednji dirki sedel v Peugeotu 208 R2 ekipe OPV Racing. Dovjak je letos presedlal v še zmogljivejši Peugeot 208 Rally4. Pri 20 letih je bil neulovljiv v mladinski konkurenci, že pred zadnjo dirko pa je osvojil naslov državnega prvaka v razredu 5a. Na zadnji dirki v Podnanosu se je Dovjak prvič predstavil s Hyundaiem i30 TCR, s katerim se bo očitno lahko vključil celo v boj za skupni vrh državnega prvenstva. Čeprav pred dirko z zahtevnim in hitrim bolidom ni imel niti pravega testa, se je s tovarniškim dirkalnikom, ki je resda prvotno namenjen dirkališčem, odlično znašel.

Že res, da trenutno v vrhu slovenskega relija vztrajata Darko Peljhan z dvaintridesetletno in Rok Turk z enaindvajsetletno kariero, toda vse bolj se uveljavlja tudi izjemna generacija mladih nadarjenih dirkačev.

Približno tretjina tekmovalcev z osvojenimi točkami na reliju in gorskih dirkah spada v mladinsko kategorijo, zelo zgovorna pa je tudi povprečna starost naše izbrane osmerice talentov – ta je komaj dobrih 19 let, kar je odličen obet za prihodnost avtomobilskega športa v Sloveniji. Nekateri med njimi se šele uveljavljajo, drugi pa se celo že potegujejo za vrh državnih prvenstev v skupni razvrstitvi. Izzivi za nadaljnji kakovostni preskok so večinoma povezani predvsem s financami, ki pogojujejo prestope v višji razred in nastope v tujini.

Spodaj je po abecedi razvrščenih osem mladih voznikov, ki trenutno izstopajo s svojimi predstavami. Če bi seznam še nekoliko razširili, bi morali nanj zagotovo umestiti tudi Žana Cankarja, letos zelo hitrega gorskega dirkača, in lanskega državnega prvaka divizije 1 v reliju Nejca Mraka. Idrijec bo ta mesec resda dopolnil »že« 24 let, kljub le dvema nastopoma v letošnji sezoni pa je pustil velik pečat. V konkurenci mladih na gorskih dirkah sta tudi dve hitri dekleti – to sta Tijana Vidmar in Tinkara Mlakar. Ampak kot rečeno, gre za uredniški izbor trenutno najbolj obetavnih, ki ga v določeni meri narekuje tudi prostor.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja