Priključni hibridi zdaj na voljo v vseh vozilih znamke Volvo

25. 2. 2019 | Jure Šujica
Deli

Hkrati Volvo v svoje modele uvaja tehnologijo mehkih hibridov.

Švedski avtomobilski proizvajalec Volvo se je pred časom zavezal k temu, da bo v prihodnosti čim hitreje prešel na proizvodnjo avtomobilov z električnim oziroma vsaj elektrificiranim pogonskim sklopom. Hkrati je v načrtu znamke ukinitev proizvodnje izključno dizelskih pogonskih sklopov – nova generacija modelov S60 oziroma V60 je tako že prva, kjer Volvo tovrstnih pogonskih sklopov strankam sploh ne ponuja več.

Zdaj pa so pri Volvu naredili nov korak k elektrifikaciji svojih avtomobilov. Pravzaprav kar dva. Prvi je ta, da so v ponudbo prav vseh avtomobilov vključili hibridne pogonske sklope. Pravzaprav so temu primerno prilagodili tudi proizvodnjo vozil in tako bo po novem predvidoma kar četrtina vseh novih vozil znamke Volvo opremljenih s hibridnim pogonskim sklopom.

Premierno v XC90

Druga novost, ki jo Volvo uvaja, pa je nova generacija pogonskih sklopov z oznako 'B'. Gre za tako imenovane mehke hibride, ki jih bodo proizvajali tako v kombinaciji z bencinskimi kot tudi dizelskimi motorji. Pri Volvu namreč menijo, da so prav tovrstni motorji rešitev, ki bo srednjeročno pripomogla k popularizaciji hibridov in naposled električnih vozil, hkrati pa pomagala k znižanju izpustov – v praksi naj bi bili ti kar za 15 odstotkov nižji v primerjavi s klasičnimi motorji z notranjim zgorevanjem.

Hkrati z novimi pogonskimi sklopi pa je Volvo predstavil posodobljenega Volva XC90. Največji v družini treh športnih terencev omenjene znamke je med drugim dobil novo paleto karoserijskih barv, posodobljeno podobo na sprednjem delu vozila in nadgrajene varnostne tehnologije, med katerimi je sistem za opozarjanje pred bočnim prometom. Prav XC90 pa bo na drugi strani prvi v Volvovi paleti, pri katerem bodo na voljo novi bencinski in dizelski mehki hibridi z oznako B5 oziroma mehki bencinski hibrid z oznako B6.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja