Priključno hibridni Hyundai Sonata

16. 11. 2015
Deli

Hyundai je za ameriški trg pripravil svoj prvi priključno hibridni model, Sonato Plug-in Hybrid Electric Vehicle, ki se ponaša s 43 kilometri električnega dosega.

Baterija v Sonati PHEV je s kapaciteto 9,8 kWH približno petkrat zmogljivejša kot v "običajni" hibridni Sonati in ji v primeru popolnoma električne vožnje zagotavlja ekvivalentno porabo 2,4 litra bencina na 100 kilometrov. Povprečna poraba po ciklusu EPA sicer znaša 5,9 litra na 100 kilometrov, kar je dovolj, da s polno posodo goriva lahko prevozi 950 kilometrov in več.

Pogonski sklop sicer sestavljata 154-"konjski" 2,0-litrski bencinski štirivaljnik in 50-kilovatni elektromotor, ki skupaj razvijata 202 "konjski moči". Baterija se na priključkih z napetostjo 120 voltov polni dobrih devet ur, na 240-voltnih polnilnih postajah pa manj kot tri ure.

Lastniki Sonate PHEV lahko sicer polnjenje njenih baterij nadzorujejo tudi na daljavo preko pametnega telefona s pomočjo aplikacije Blue Link. Nastavijo lahko denimo natančen čas začetka in konca polnjenja, da izkoristijo obdobja s presežki električne energije, nadzorujejo pa tudi status baterije in druge parametre polnjenja in delovanja avtomobila.