Priljubljeni športnik se nikoli ne bo poslovil, tu je (skorajšnja) potrditev

31. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Načrti še niso znani, najverjetneje pa se ne bo spremenil v križanca.

Mazda MX-5 velja za najbolje prodajan roadster na svetu v zgodovini. V 34 letih so jih prodali krepko prek enega milijona (ter še nekaj deset tisoč v podobi Fiata 124 Spider, ki je temeljil na Mazdi), kar je vsekakor velik poklon za relativno majhno avtomobilsko znamko, kot je Mazda. In v luči aktualnega položaja na trgu osebnih avtomobilov, kjer je MX-5 ostal edini cenovno (kolikor toliko) dostopen roadster, se njegova usoda upravičeno zdi negotova.

Preberite še: Ponuja pogon, ki mu na trgu res ni para

A očitno je ta občutek zavajajoč, saj pri Mazdi nikakor ne razmišljajo o tem, da bi svoj najstarejši model v ponudbi ukinili. To je na nedavnem avtomobilskem salonu v Bruslju za britanski avtomobilski portal Autocar potrdil Martijn ten Brink, generalni direktor Mazde v Evropi, ob tem pa dodal, da MX-5 po njegovem mnenju ne bo nikoli odšla – čeprav to dokončno še ni določeno.

Kot je dejal, bodo aktualno generacijo športnika, predstavljeno pred osmimi leti (leta 2015) še naprej razvijali in izpopolnjevali, 'odnesti' pa je ne morejo niti stroge zahteve Evropske unije glede izpustov škodljivih snovi. Meni, da se bo športnik razvijal še naprej in se prilagajal času, ob tem pa je dodal, da gre za avtomobil, nad katerim so ljudje na splošno še posebej navdušeni, emocionalni.

Precej manj pa je na drugi strani jasnega glede usmeritve modela v prihodnosti. Kot opaža ten Brink se namreč avtomobilski trendi spreminjajo. Pri Mazdi so tako navdušeni nad rezultati, ki jih prinašajo njihovi križanci, a jih hkrati navdušujejo tudi električni avtomobili. Ten Brink meni, da se morajo osredotočiti tudi na avtomobile izven segmenta križancev in modelov SUV. Je to priložnost za MX-5 v prihodnosti?

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"