Elektrika pridobiva na moči, bencin in dizelsko gorivo pa ji počasi prepuščata primat. Kot prvi je padel ...

19. 7. 2023 | STA
Deli
Elektrika pridobiva na moči, bencin in dizelsko gorivo pa ji počasi prepuščata primat. Kot prvi je padel ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Bencin in dizelsko gorivo sta še do nedavnega prevladovala nad elektriko. Zdaj so se karte pošteno premešale! To so rezultati prodaje v EU.


Tržni delež električnih vozil v EU je junija na letni ravni porasel z 10,7 na 15,1 odstotka, s čimer je prodaja električnih vozil prvič prehitela prodajo dizelskih, je sporočilo evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev Acea. V prvi polovici leta je sicer prodaja novih avtomobilov v EU zrasla za 17,9 odstotka na 5,4 milijona.

Junija je bilo prodanih milijon novih avtomobilov, kar je 17,8 odstotka več kot junija lani. Kot so izpostavili v združenju, je bila sicer lanska prodaja močno okrnjena, predvsem zaradi pomanjkanja avtomobilskih delov na trgu.

Razen Madžarske (-1,4 odstotka) so vse države EU beležile rast, vključno z največjimi: Nemčija (+24,8 odstotka), Španija (+13,3 odstotka), Francija (+11,5 odstotka) in Italija (+9,1 odstotka).

V Sloveniji je bilo junija po podatkih združenja prodanih 4669 avtomobilov, kar je 6,3 odstotka več kot junija lani.

V prvi polovici leta pa je prodaja novih avtomobilov v EU zrasla za 17,9 odstotka na 5,4 milijona. A tudi ob tem podatku je Acea izpostavila nizko raven prodaje lani in dodala, da je število prodanih avtomobilov v letošnji prvi polovici leta za 21 odstotkov nižje od prve polovice predkoronskega leta 2019.

Med največjimi štirimi trgi je največjo rast beležila Španija (+24 odstotkov), sledile so Italija (+22,8 odstotka), Francija (+15,3 odstotka) in Nemčija (+12,8 odstotka).

V Sloveniji je bilo v pol leta prodanih 27.310 vozil oz. 5,7 odstotka več kot v prvi polovici lanskega leta.

Junija je tržni delež električnih vozil s 15,1 odstotka prvič prehitel delež dizelskih (13,4 odstotka). Na prvem mestu priljubljenosti med kupci ostajajo bencinska vozila (36,3-odstotni tržni delež), drugi najpriljubljenejši so hibridi (24,3-odstotni tržni delež).

Preberite še: Hyundai je šokiral z novim Santa Fejem. Kaj pa vi mislite (predvsem) o njegovem zadku?

BONUS VIDEO: Uglajena poslovna limuzina z brutalnimi pospeški in smislom za humor – to je izumirajoča vrsta!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol