Na dražbo prihaja sveti gral vseh Shelby Cober

19. 2. 2021 | Jure Šujica
Deli

Najmočnejša izdelana Shelby Cobra je bila del avtomobilske zbirke legendarnega avtomobilskega dirkača in predelovalca Fordovih vozil.

Od smrti ameriškega avtomobilskega dirkača in zanesenjaka Carolla Shelbyja bo maja letos minilo že devet let, kljub temu pa njegova dediščina nikakor ne zamira oziroma odhaja v pozabo. V veliki meri je za to zaslužen tudi Ford, ki je ime Shelby obdržal za najmočnejšo različico modela Mustang ter seveda leta 2019 predstavljen film Rivals, v katerem je prikazana bitka med Ferrarijem in Fordom v drugi polovici 60. let prejšnjega stoletja in katerega ključen del je bil tudi Caroll Shelby.

Verjetno pa se nič od tega ne bi zgodilo, če ne bi Shelby leta 1960 in po odprtju dirkaške akademije v Ameriko pripeljal prvega športnega avtomobila britanskega podjetja AC, AC Ace. Navdušen nad vodljivostjo in nizko težo vozila, a nezadovoljen z njegovo močjo, je vanj začel vgrajevati zmogljive Fordove osemvaljne motorje. Ti so z leti postajali vse večji in močnejši, vrhunec pa je bila Shelby Cobra 427 Super Snake (številka šasije CSX 3015), predstavljena leta 1966.

Do današnjih dni se je izmed 23 izdelanih vozil ohranila le še ena, in sicer kovinsko modra, izdelana posebej za Carolla Shelby-ja, zaradi česar je brez dvoma postala tudi najbolj zaželena Cobra sploh. Prav omenjeni avtomobil pa bo med 20 in 27. marcem letos znova naprodaj na dražbi Scottsdale Auction, ki jo organizira dražbena hiša Barret-Jackson.

Avtomobil, s katerim naj bi policisti Shelbyja nekoč ujeli na radar pri hitrosti 305 kilometrov na uro, je zadnjič zamenjal lastnika leta 2007, tedaj pa so zanj iztržili 5,5 milijona dolarjev, s čimer je postal najdražji kadarkoli prodan ameriški avtomobil. Ob dejstvu, da je zanimanje za ameriške klasične avtomobile dandanes še precej večje, je pričakovati, da bo cena avtomobila na prihodnji dražbi presegla 15 milijonov dolarjev (prva izdelana Cobra je leta 2016 na dražbi hiše RM Auctions dosegla vrednost 13,75 milijona dolarjev).

»CSX 3015 je brez dvoma eden najbolj ikoničnih in najpomembnejših ameriških športnih avtomobilov vseh časov. Leta 1968 so ga pri reviji Road & Track opisali z besedami 'Cobra to end all Cobras' (Cobra ki bo pometla z vsemi Cobrami), nedvomno pa je izpolnil vsa pričakovanja,« je dejal predsednik in direktor dražbene hiše, Craig Jackson.

Omenjena Cobra pa ne bo edina prodana na omenjeni dražbi, kjer se bo sicer trlo legendarnih ameriških športnikov. Tam bo namreč naprodaj tudi Shelby Cobra CSX 4000 iz leta 1965, Ford Thunderbird, letnik 1955 z zaporedno številko pet (prvi prodani Thunderbird), Chevrolet Chevelle Yenko 427 iz leta 1969 (eden izmed 99 izdelanih primerkov), dirkaška Chevrolet Corvette COPO iz leta 1968, Chevrolet Camaro Indy Pace car iz leta 1969 in še bi lahko naštevali. Očitno se bodo znova obračali veliki milijoni.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"