Prometna varnost v Sloveniji se je poslabšala

30. 1. 2019
Deli
Prometna varnost v Sloveniji se je poslabšala (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Kot ugotavljata Javna agencija RS za varnost prometa in prometna policija, se je kljub nenehnim opozorilom po bolj strpnem in odgovornem ravnanju udeležencev varnost cestnega prometa januarja precej poslabšala.

Januarja je namreč na slovenskih cestah umrlo devet ljudi, vse nesreče pa so se zgodile v temnem delu dneva. Razen ene peške so bili vsi smrtno ponesrečeni udeleženci nesreč vozniki ali sopotniki v avtomobilih, trije niso uporabljali varnostnega pasu, šestkrat pa so nesrečo povzročili moški vozniki, ki so bili v avtomobilu sami. Glavni dejavniki za nastanek prometne nesreče so tudi januarja bile neprilagojena hitrost vožnje in nepravilna stran in smer vožnje. V nesreče je bil vpleten tudi alkohol.

Kot so sporočili s policije, že izvajajo ukrepe za povečanje varnosti v prometu. Zaradi prevelikega deleža alkoholiziranih povzročiteljev nesreč se še vedno osredotočajo predvsem na to področje in kršilcem cestnoprometnih predpisov že ob najmanjšem sumu odrejajo preizkuse alkoholiziranosti, izvajajo pa tudi poostrene nadzore hitrosti, uporabe varnostnega pasu, upoštevanja pravil o prednosti in podobno. Policija je sicer januarja ugotovila 7.087 prekoračitev omejitve hitrosti, 3.481 primerov neuporabe varnostnega pasu, 722 primerov previsoke vsebnosti alkohola v krvi in 623 voženj skozi rdečo luč na semaforju.

»Varno do cilja nas lahko pripelje le defenzivna vožnja. Med vožnjo moramo biti zbrani, trezni in pozorni na dogajanje na cesti in ob njej, da lahko predvidimo dogajanje in ravnanja drugih, njihove morebitne napake, ter se nanje pravočasno odzovemo,« so poudarili na policiji ter dodali, »Zavedati se moramo, da na cesti nismo sami in da od našega ravnanja ni odvisna le naša varnost, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu!«

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"