Prva faza obnove predora Golovec pri koncu - kdaj bo ponovno odprt?

14. 8. 2020 | Jure Šujica
Deli

Celotna vrednost projekta obnove obeh cevi je 8,65 milijona evrov, brez upoštevanega davka na dodano vrednost.

Zadnja dva meseca je voznikom, ki dnevno potujejo po vzhodni ljubljanski obvoznici, dnevno preglavice povzročala zapora ene cevi predora pod Golovcem. Dobrih 20 let po njegovem odprtju so namreč junija letos na Darsu pričeli z obnovo zahodne cevi, kar je posledično pomenilo vodenje prometa zgolj po eni cevi in posledično dnevno prilagajanje števila voznih pasov glede na gostoto prometa. A obnova je sedaj pri koncu, predor pa bo odprt že čez nekaj dni.

Kot pojasnjujejo na Darsu so z izvedbo samih del zadovoljni, saj so, kot pojasnjujejo, potekala brez večjih težav, zaradi izbranega termina del pa naj ne bi imeli prevelikih težav niti s prometnimi zamaški. Tako je že sedaj jasno, da bodo dela na enak način potekala tudi v prihodnjem letu, ko bo obnove deležna še vzhodna, 600 metrov dolga cev predora.

Varnejši in cenejši za vzdrževanje

Zanimivo pri sami izvedbi del pa je dejstvo, da ni šlo zgolj za prenovo tunela, pač pa tudi za občutno nadgradnjo, saj so mu pri Darsu namenili številne novosti, potreba po katerih se je v obliki različnih poškodb pokazala v minulih dveh desetletjih.

Vozna podlaga bo tako po novem namesto z betonom prekrita z asfaltom, saj so meteorne vode, ki so pronicale skozi dosedanjo podlago v kombinaciji s težo tovornih vozil podlagi povzročale precejšnjo škodo. Hkrati je bil pod asfaltno podlogo nameščen drenažni sloj. Sama vozna podlaga je tako po novem nekoliko debelejša, njen prerez pa znaša 34 centimetrov.

Za večjo varnost so na drugi strani poskrbeli tudi z vgradnjo sodobne tehnologije, kakršna v času gradnje predora še ni bila na voljo. Po stropu objekta so tako namestili dve vrsti reflektorjev, ki svetijo v LED tehniki, vgradili pa so tudi sistem za brezkontaktno (infrardeče) merjenje temperature vozil, s pomočjo katerega bodo hitreje in bolj zanesljivo zaznavali morebitne težave in okvare na vozilih ter tako hitreje in lažje ukrepali v primeru izbruha požara.

Skozi predor se bo tako moč zapeljati že danes v večernih urah in sicer iz smeri Štajerske proti Dolenjski. Vseeno pa brez manjših zapletov ne bo šlo. Vse do nedelje zvečer bo namreč potekalo odstanjevanje ograj za ločevanje voznih pasov med zaporo, od tedaj pa bo promet skozi predor potekal nemoteno.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"