Prvi Porsche 356 bo doživel reinkarnacijo

24. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Avtomobil bo predstavljal še enega izmed obeležij letošnje 70. obletnice znamke.

Vsak pravi ljubitelj znamke Porsche, kakor tudi mnogo običajnih avtomobilskih navdušencev, ve, da je Ferdinand Porsche oče originalnega Volkswagnovega Hrošča, da pa je tisti prvi pravi Porsche model 356. Ta je na ceste zapeljal nekaj let pozneje, od tega dogodka pa ravno letos mineva 70 let. In kaj je ob okroglih obletnicah boljšega kot obujanje spominov?

Porsche je tako ravno te dni razkril še enega izmed projektov, povezanih z okroglo obletnico. Izdelali so namreč popolno repliko originalnega avtomobila, modela 356 z zaporedno številko 1. Originalni avtomobil, po katerem se replika zgleduje, sicer še vedno živi, vendar pa je bil v svoji dolgi življenjski dobi neštetokrat predelan, poškodovan in pobarvan, zaradi česar mu po mnenju Porschejevih tehnikov ni bilo več mogoče vrniti originalne podobe.

Kljub predelavam pa je bil original pri izdelavi replike še kako dobrodošlo 'orodje'. Z njim in s pomočjo originalnih načrtov ter arhivskih posnetkov avtomobila je nato računalnik izdelal tridimenzionalno sliko avtomobila, na podlagi katere je računalniško voden rezalnik iz pene izrezal model vozila v naravni velikosti. Ko sta bila model in izvirnik tako postavljena drug ob drugem, so lahko inženirji jasno videli spremembe na slednjem.

Originalu zvest le navzven

Izdelavi modela pa je nato sledila še dolgotrajna izdelava replike. Ta je namreč potekala na povsem enak način in z istim orodjem, kot je bilo uporabljeno pri izdelavi originala. Osem mesecev je trajal celoten proces, avtomobil pa je bil v tem času deležen pristnih merilnikov, barve in celo talnih oblog, izvezenih na način, kakor so to počeli pred 70 leti.

Čeprav je replika na pogled zvesta originalu, pa mu v celoti ni enaka. Razlika med njima se skriva pod pokrovom motorja, kjer bo na razočaranje marsikoga zevala praznina. Motorja namreč avtomobil ne bo dobil. Kljub temu pa bo v počastitev obletnice Porscheja potoval po svetu. Njegova pot se bo začela na Volkswagnovem srečanju konec maja v Berlinu, končala pa na mednarodnem avtomobilskem salonu v kitajskem mestu Guangdžov, ki bo potekal med 15. in 25. novembrom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja