Range Rover je pred eno največjih prelomnic v zgodovini. Obeta se velika novost

20. 12. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Pri Land Roverju so ob začetku testiranja prototipov najavili začetek predprodaje prvega električno gnanega Range Roverja.

Ni več skrivnost, da bo Range Rover, ki je v zadnji generaciji na cestah od leta 2021, kmalu dobil svojo električno gnano različico. To se bo zgodilo že v prihajajočem letu, ob odprtju naročilnic pa smo dobili uvodni vpogled v avtomobil, ki je ena večjih prelomnic v več kot 50-letni zgodovini ikoničnega modela. A novosti z izjemo pogona vendarle ne bodo tako dramatične.

Land Rover

Pri Land Roverju pravijo, da bodo z njim še naprej negovali vse tradicionalne lastnosti. Sicer ne prav presenetljivo navajajo, da bo Range Rover z električnim najtišji doslej, a imel bo tudi sistem aktivnega izničevanja cestnega hrupa. Seveda pa je Range Rover tudi vozilo z izjemnimi terenskimi zmogljivostmi, zato mora biti tudi z novim pogonom podvržen temeljitemu testiranju - na temperaturah od -40 do 50 stopinj Celzija (od Švedske do Dubaja) in različnih podlagah, tudi električni Range Rover pa bo lahko zapeljal v vodo do 850 mm višine.

Natančnejših podatkov še niso razkrili. Omenjajo 800V električno arhitekturo, brezžične posodobitve programske opreme ter pametno tehnologijo za optimiziranje dosega, zmogljivosti na cesti pa bodo primerljive z V8 modelom.

Land Rover

Novi Range Rover Electric razvijajo v Veliki Britaniji in ga bodo sestavljali ob obstoječih modelih v Solihullu, baterije in električne motorje pa bodo izdelovali v novem JLR-jevem centru električnega pogona v Wolverhamptonu. Range Rover bodo sicer v prihodnje ob Defenderju in Discoveryju postavili kot samostojno znamko znotraj JLR-ja.

Preberite še: Tesla bo začela polnjenje drago zaračunavati: kar 55 evrov na uro za 'nepotrebno polnjenje'

BONUS VIDEO: Mercedes-Benz GLA: Lahko upraviči premijsko ceno?

 

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan