Raziskava: najbolj nenavadne navade voznikov, med njimi je tudi trkanje po motornem pokrovu. Preverite razlog za to

4. 7. 2022 | Jure Šujica
Deli
Raziskava: najbolj nenavadne navade voznikov, med njimi je tudi trkanje po motornem pokrovu. Preverite razlog za to (foto: Profimedia)
Profimedia

Ena izmed bolj zanimivih, a le redko uporabnih praks je tudi pomnjenje registrskih oznak vozil drugih udeležencev v prometu.

Različni vozniki po svetu imamo med vožnjo različne navade, zagotovo pa ima vsak izmed nas kakšno edinstveno, od katere preprosto ne odstopamo. Katere so med najbolj pogostimi – a hkrati manj običajnimi – praksami, ki se jih poslužujejo ruski vozniki, pa so pred kratkim raziskovali pri ruskem podjetju SberAvto. V raziskavo so vključili 1.500 posameznikov, nekatere izmed njihovih navad pa so vsaj zanimive, če ne že kar bizarne – še posebej ob dejstvu, koliko ljudi se jih poslužuje.

Med najbolj pogostimi nenavadnimi – a vsekakor dobrodošlimi in pri nas pravzaprav povsem samoumevnimi – navadami se je tako znašla navada umikanja nakupovalnih vozičkov s parkirišč. Na ta način namreč poskrbijo za to, da vozički ne opraskajo drugih avtomobilov, tega pa se poslužuje vsak drugi voznik oziroma 50 odstotkov vseh voznikov.

Z nakupovalnimi središči je povezana tudi druga navada in sicer navada parkiranja vozila na enem in istem parkirnem mestu – če je to seveda mogoče. Takšne prakse se namreč poslužuje kar 42 odstotkov vseh voznikov. Le šest odstotkov voznikov manj se med vožnjo s svojim vozilom redno pogovarja.

Preberite še: Ali boste sploh še lahko odplačevali lizing in kredite na avtomobile?

Dobra desetina ali 11 odstotkov voznikov redno spremlja stanje števca prevoženih kilometrov in fotografira nekoliko bolj zanimive številke, kot so 123.456, 77.777 (prevoženih kilometrov) in podobno. Zanimivo, približno enako velik je tudi delež tistih, ki si poskušajo zapomniti registrsko oznako vozil v bližini, kar bi jim prav prišlo v primeru, da bi to vozilo povzročilo nesrečo in nato poskusilo pobegniti.

Na konec seznama najbolj nenavadnih navad sta se uvrstili tradicija kupovanja kave za na pot vselej na istem mestu (z desetimi odstotki) in pa trkanje po motornem pokrovu pred zagonom avtomobila. Razlog za to pa je povsem preprost in več kot smiseln, še posebej v zimskem času, ko so temperature precej nižje. Na ta način namreč izpod motornih pokrovov preženejo mačke ali druge živali, ki so si čez noč tam našle zavetje.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"