Razkrivamo, zakaj so v Ljubljani parkomate zamenjali z (domnevno) manj zanesljivimi

17. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli

Upravnik parkomatov težave zanika, a dodaja, da nekaterih parkomatov občasno ne morejo popraviti takoj.

V Ljubljani je bilo v zadnjem obdobju mogoče večkrat na različnih lokacijah opaziti nedelujoče avtomate za plačilo parkirnine. Ti so bili običajno pokriti s posebnimi ponjavami, ki so jih pri podjetju Ljubljanska parkirišča sredi poletja nadomestili z novimi, kar naj bi zagotavljalo večjo preglednost. Vozniki naj bi namreč po njihovi zaslugi hitreje opazili, da parkomat ne deluje.

Pri omenjenem podjetju so nedavno tudi nadomestili velik del avtomatov z novimi, zaradi česar se zdi, da je še toliko bolj sporno, da prihaja do okvar parkomatov.

Preberite še: Previdno v Ljubljani, 'kazen' za neplačilo parkirnine kmalu precej višja

A čeprav je ob ljubljanskih ulicah skoraj redno mogoče opaziti nedelujoče parkomate (teh je skupaj že 466), se pri ljubljanskem podjetju na tovrstne očitke ne odzivajo in dodajajo le, da dnevno skrbijo za njihovo nemoteno delovanje. Ob tem pravijo, da občasno prihaja do napak, ki naj jih v enem dnevu preprosto ne morejo odpraviti, zaradi česar naj bi bil potreben dodaten čas za menjavo.

Za nakup novih parkomatov naj se sicer v Ljubljani ne bi odločili prostovoljno, pač pa naj bi bila to posledica zahtev Finančne uprave Republike Slovenije. Zaradi tega naj obstoječi parkomati z letom 2023 ne bi več zadoščali njihovim zahtevam, nadgradnja pa naj bi bila s finančnega vidika manj smiselna od menjave. Pojasnila o novih zahtevah s strani podjetja Ljubljanske tržnice in parkirišča še čakamo.

V Ljubljani je bila sicer pred časom uvedena tudi storitev Easy Park, ki uporabnikom parkirišč omogoča plačevanje parkirnine s pomočjo mobilnega telefona, vseeno pa je to rešitev, ki je primerna le za del računalniško bolj pismene populacije, vešče uporabe pametnih telefonov.

Preberite še: Če vam ukradejo registrske tablice, vas čaka vrsta sitnosti

Starejši, ki tovrstnih telefonov nimajo, morajo iskati parkirišča, kjer parkomati delujejo brezhibno. Pokrit oziroma nedelujoč parkomat namreč ni znak, da je parkiranje na tem mestu do nadaljnjega brezplačno. Namesto tega morajo vozniki poiskati delujoč parkomat nekje v bližini, pri tem pa tvegati, da mestno redarstvo ravno v tem času ne opravlja pregleda parkirnih listkov in vozniku izroči kazen v višini 20 evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"