Razstava: Poklon oblikovalcu Gödlu

19. 10. 2015
Deli

V vhodni avli tovarne Adria Mobil v Novem mestu so odprli razstavo z naslovom 'Georg Gödl: Retrospektiva sanj.' Kot so zapisali v predstavitvenem besedilu je delo Georga Gödla hkrati tudi njegovo življenje.

Georg Gödl je bil naš prvi avtomobilski oblikovalec, ki se je podal v avtomobilski svet in deloval pri Audiju in BMW (med leti 1970 in 1975). Nato je sedem let deloval pri novomeškem IMV (ki je združeval dejavnosti danes dveh z avtomobili povezanih velikanov, Renaulta in Adrie Mobila). Štiri leta je deloval tudi v mariborskem Tamu. Hkrati je v tem času predaval tudi na akademiji za likovno umetnost, dolga leta pa je bil tudi sodelavec naše revije Avto magazin. Zdaj je že dvajset let glavni oblikovalec pri Adria Mobil.

Kot naš sodelavec je bil tudi prvi, ki je spoznal talent uspešnega oblikovalca Roberta Lešnika. Po predstavitvi njegovih prvih del v Avto magazinu ga je usmeril v šolanje na visoki šoli za avtomobilsko oblikovanje v nemškem Pforzheimu. Lešnik je nato uspel pri Volkswagnu, Kii, zdaj pa za Mercedes-Benz vodi oddelek oblikovanja zunanjosti vseh osebnih avtomobilov.

Georg Gödl letos slavi sedemdesetletnico, toda, kot je poudaril ob otvoritvi razstave, se upokojil ne bo. Kot oblikovalec je seveda sanjač, drugače ne bi prišel do vseh zamisli, ki jih je nato prelil v obliko avtomobilov, avtomobilskih prikolic in avtodomov. Za Adrio Mobil je v zadnjih letih pripravil številne novosti, ki so pomenile mednarodno uspešno prebijanje podjetja med vodilne izdelovalce na svojem področju.

Razstavo je skupaj z Gödlom in generalno direktorico Adrie Mobila Sonjo Gole odprl tudi Mercedesov oblikovalec Robert Lešnik. (TP, foto BOBO)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"