Razvojni center SiEVA izbran na razpisu ministrstva za gospodarstvo

3. 2. 2011
Deli
Razvojni center SiEVA izbran na razpisu ministrstva za gospodarstvo (foto: Matevž Hribar)
Matevž Hribar

Razvojni center, ki povezuje slovenska podjetja iz področja avtomobilske industrije, bo tudi s pomočjo evropskih sredstev razvijal tehnologijo za sodobna vozila pod skupnim projektom 'Sinergijski Ekološki Varen Avtomobil'.

Njihov projekt je bil izbran kot najboljši med vsemi prijavljenimi na javni razpis za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Tako bodo partnerska podjetja Cimos, Hidria, Iskra Avtoelektrika, Iskra Mehanizmi Lipnica, Kolektor Group, Mariborska livarna Maribor, Polycom Škofja Loka in TPV, ki skupno ustvarjajo preko 16.000 delovnih mest, zaposlujejo skoraj 900 raziskovalcev in razvojnikov ter ustvarijo 1,5 milijarde evrov letne realizacije, znotraj partnerstva SiEVA vzpostavila inovativno razvojno jedro slovenske avtomobilske industrije.

SiEVA je kratica za 'sinergijski ekološki varen avtomobil', v projektu pa bodo združevali kompetence, potenciale in razvojne infrstrukture za razvoj novih rešitev na področju naprednih motorjev z notranjim izgorevanjem, hibridizacije in elektrifikacije vozil, varnosti, udobja ter proizvodne odličnosti.

Prepričani so, da bodo srednjeročno lahko ustvarijo nekaj sto milijonov evrov dodatne prodaje, dolgoročno pa še bistveno več. Rešitve, ki bodo nastale v partnerstvu SiEVA, bodo namenjene vgradnji v okolju prijazna vozila vodilnih evropskih in svetovnik blagovnih znamk.


Sedež novonastalega podjetja SiEVA d.o.o. bo v severnoprimorski regiji. Le razvojni del podjetja, ki ga bo vodil predstavnik Hidrie Miloš Šturm, bo zaposloval približno 50 vrhunskih razvojnih strokovnjakov, v prihodnosti pa pričakujejo okoli 1.500 novih delovnih mest, namenjenih predvsem naravoslovno-tehničnim profilm.