Red Bull Goni Pony - na Vršič

29. 4. 2015
Deli

Ste dovolj pogumni? Še imate legendarni Rogov Pony? V omari skrivate pisano opravo za diskoteko iz sedemdesetih let? Potem ste pripravljeni na prireditev Red Bull Goni Pony, vzpon s kolesarsko klasiko na Vršič.

In kdaj bo to? 6. junija tega leta. Organizatorji si sicer najbolj želijo nastopov z originalnimi Rogovimi Ponyji, ki jih je tovarna na ljubljanski Trubarjevi izdelovala med letoma 1965 in 1985, a ustrezajo tudi njegovi sodobniki, predniki in nasledniki iz drugih tovarn. Pony je lahko zložljiv ali ne, vsekakor pa mora imeti dve 20-palčni kolesi in ne sme imeti prestav.

Za ustreznost koles bo poskrbela strokovna komisija, ki bo tehnično ustreznost potrdila z nalepko in poskrbela, da na njem ne bo prestav, da bodo verižniki imeli originalna pogonska razmerja brez pomožnih motorjev, da bo zavora vsaj zadaj, ponavadi so to bile "kontre" ali "torpeda", redkeje čeljustne, in da na pedalih ne bo dodatkov za pripenjanje čevljev. Tudi karbonski deli odpadejo, a bolj zaradi ohranitve sloga. Maxi Ponyji s 24-palčnimi kolesi in tisti s prestavami ne pridejo v poštev.

Prestižnega pomena bo tudi nagrada za najboljšo retro opravo Red Bull Goni Pony, zato sta pomembna slog kolesarja in njegovega kolesa. Ocenjevalci bodo upoštevali izvirno ohranjenost oziroma kakovostno obnovo kolesa, dodatke v slogu šestdesetih in sedemdesetih let ter izvirnost oblačil.

Marsikateri srečnik se naokoli še vedno veselo vozi s svojim Ponyjem, zato dobrih primerkov ni lahko najti. Rešitev prinaša spletna stran prireditve, kjer bo možnost iskanja in ponudbe koles, njihovih delov in oblačil, ki jih bodo uporabniki družbenih omrežij Facebook, Twitter in Instagram objavili z značko #ponymarket.

Na koncu pa še : "6. junija se torej vidimo v Kranjski Gori in ni šment, da nekaj pozneje tudi na Vršiču!"