Registracija osebnih vozil odslej mogoča tudi prek spleta le za izjeme

8. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli
Registracija osebnih vozil odslej mogoča tudi prek spleta le za izjeme (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Ukrep je v veljavo stopil že danes. Kako pa bo s preostalimi vozili?

Vlada počasi in postopoma sprošča ukrepe, povezane z epidemijo koronavirusa in posledično karanteno, ki je bila uvedena pred nekaj tedni. Med ukrepi, ki so bili sprejeti, je bila tudi ukinitev tehničnih pregledov in registracij vozil za vsa vozila (razen nekaterih izjem), ki so jim po 16. marcu poteklo zavarovanje, registracija in veljavnost tehničnega pregleda. Potem ko je bilo v ponedeljek odločeno, da se poslej dovoli prva registracija tovornih vozil, je danes podoben ukrep sprejela še za osebna vozila.

Od 8. aprila bo tako prek spleta mogoče podaljšati registracijo za vsa osebna vozila, pri katerih v tem letu ni predviden tehnični pregled. Vsa nova osebna vozila v Sloveniji morajo namreč prvi tehnični pregled opraviti šele v četrtem letu starosti, nato pa še v šestem in osmem, preden tehnični pregledi postanejo obvezni vsako leto.

Za starejše avtomobile še brez novosti

Postopek registracije vozil bo tako prek spleta mogoče narediti za vozila, stara do tri leta, oziroma v petem ali sedmem letu starosti, postopek, za katerega je poleg nadomestila za uporabo cest treba plačati še pet evrov in tri cente stroškov izvedbe, pa lahko začnete na straneh eUprave, do katere dostopate prek te povezave.

Za uspešno podaljšanje registracije je tako treba le še urediti zavarovanje vozila, kar pa tako naša največja Zavarovalnica Triglav kot tudi vse preostale že omogočajo na daljavo. Vseeno pa še vedno ostaja vprašanje, kdaj bodo omogočeni tehnični pregledi in posledično registracije vseh preostalih vozil, ki za registracijo potrebujejo omenjeni pregled. Ne nazadnje se 17. april, datum, do katerega velja registracija tudi za tista vozila, ki bi jim sicer potekla po 17. marcu, nezadržno bliža, zaradi česar je že mogoče pričakovati novo podaljšanje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja