Rekord v učinkoviti porabi goriva

2. 8. 2016
Deli

Skupini študentov s tehnične univerze v Münchnu je uspelo postaviti novi svetovni rekord v učinkoviti porabi goriva. Z električnim avtomobilčkom TUfast eLi14 so z le eno kilovatno uro električne energije prevozili 1.143 kilometrov, kar je ekvivalent porabe 0,00759 litra bencina na 100 kilometrov.

TUfast eLi14 je majhen avtomobilček s karoserijo kapljičaste oblike, ki so ga študenti s tehnične univerze leta 2014 razvili za sodelovanje na dirki Shell Eco Marathon.Tedaj sicer niso dosegli najboljših rezultatov, pozneje pa so veliko pozornosti posvetili obsežnim modifikacijam, ki so obsegale nadgradnjo elektromotorja z novo nadzorno enoto, srebrne žice v tuljavah in posebna kolesa z ležaji z nizkim trenjem.

Končno so ga odpeljali v Audijev preskusni center, kjer so v vožnji zabeležili rekordno učinkovitost in prevozili 1.143 kilometrov z eno kilovatno uro. V drugi vožnji so rekord še izboljšali in s kilovatno uro elektrike prevozili kar 1.232 kilometrov. Prevedeno v bolj domače podatke to pomeni, da bi z litrom bencina lahko ekvivalentno prevozili več kot 11.000 kilometrov.